‘ZORLAŞTIRMAYIN, KOLAYLAŞTIRIN’

369

Görme engellilerin ve diğer engel gruplarının vatandaşlardan daha çok empati ve saygı beklediğini vurgulayan Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı ve Türkiye Körler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Barış sadece kullanılan ifadelerin bile engelli bireylerin topluma karışmasında büyük etkisi olduğunu belirtti. ‘Zorlaştırmayın, kolaylaştırın’ hadisini hatırlatan Barış “Engellilerin hayatını zorlaştırmak yerine kolaylaştırırsak hep beraber yaşayabileceğimiz bir dünya inşa etmiş oluruz” dedi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Kütahya’da görme engellilerin ve diğer engel gruplarının Kütahya’da yaşadığı sorunları GAZETE KIRKÜÇ’e anlatan Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı ve Türkiye Körler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Barış daha yaşanılabilir bir dünya için vatandaşlardan daha fazla empati ve saygı beklediklerini belirtti. Barış, vatandaşların daha duyarlı olmasının engelli bireylerin topluma daha kolay karışabilmesinde önemli bir role sahip olduğunu dile getirdi.

‘HALA KAT ETMEMİZ GEREKEN ÇOK YOL VAR’

Önceki yıllara göre hem kurumlar olarak hem de engelli bireyler olarak yapılan çalışmalar sonucunda Kütahya’da ve Türkiye’de bir nebzede olsa vatandaşta yaşanan değişikliği hissedebildiklerini dile getiren Barış “Örneğin geçtiğimiz hafta Cuma hutbesinde engellilik konusuna değinildi. Yine bu alanlarda vatandaşlarımıza yapılan uyarılar gerçekten çok etkili oluyor. Biz de bunu hissediyoruz. Ama hala kat etmemiz gereken çok yol var. Tabi bu da zamanla olacak bir şey. Biz de bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı. Erken yaşta engellilik konusunda farkındalığın yaratılmasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Barış “Okullarda engellilik üzerine eğitim programları düzenledik. Önümüzdeki dönem bunları biraz daha artırmayı düşünüyoruz. Çünkü biz şuna inanıyoruz; Çocuklarımız ne kadar erken yaşta engellilik konusunda bilinçlenirse ileriye yönelik daha hassas bireyler olacaklardır” şeklinde konuştu.

EN BÜYÜK KORKU: ‘GİDECEĞİM YERE NASIL ULAŞIRIM’

Kütahya’da bir görme engellinin toplumun içinde yer alabilmesi için en önemli konulardan birisinin erişilebilirlik olduğunu dile getiren Barış, görme engelli bir bireyin engeli olmayan bir birey gibi toplumun içerisinde yer alabilmesinin en önemli etkeninin şehir içi ulaşımlarda otobüslerdeki ve duraklardaki sesli sistemlerin bulunması olduğunu belirtti. Görme engelliler için kaldırımlarda sarı çizgili kılavuz yolarının daha fazla yaygın hale gelerek bunların engelli olmayan bireyler tarafından işgal edilmemesi gerektiğini konusunda vatandaşları uyaran Barış  “Kılavuz yollar görme engellilerin gidebileceği yere rahat bir şekilde gidebilmesi demek. Bizler için çevresel erişilebilirlik ne kadar çok olursa, bizler toplumun içinde yer almaya daha çok çalışırız. Bizim zaten görme engelli arkadaşlarımızın en çok yaşadığı korku ‘gideceğim yere nasıl ulaşırım’ korkusu. Çünkü her zaman yanımızda bir insan olmayabiliyor. Bizim bu konudaki en büyük destekçimiz beyaz bastonlarımız. Beyaz bastonlarımızı biz özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın sembolü olarak görüyoruz. Ama bizim beyaz bastonlarımızı özgür bir şekilde kullanabilmemiz için kılavuz yolların Kütahya’da çok fazla yapılması gerekiyor” diye konuştu.

‘ARTIK O YOL YOK HÜKMÜNDE OLUYOR’

Kütahya’da yaşayan görme engelliler olarak çok daha şanlı olduklarının altını çizen Barış, yaklaşık 15 yıldan bu güne yerel yönetimin çok güzel çalışmaları olduğunu dile getirdi. Ancak yerel yönetimlerin çalışmalarını geçersiz hale getirenlerin yine vatandaşların olduğunu hatırlatan Barış “Kılavuz yolların engelli olmayan bireyler tarafından işgal edilmesi çok büyük bir sorun. Gerek araçlar gerekse esnafların kılavuz çizgiler üzerine koymuş oldukları malzemeler bize engel oluyor. Belediyemiz oraya kılavuz yoları yapmış ama bir vatandaşımız arabasını orya koyduğu zaman ya da bir esnafımız üzerine malzeme koyduğu zaman artık o yol yok hükmünde oluyor. Biz en büyük sıkıntıyı burada yaşıyoruz” ifadelerine yer verdi.

‘DÜŞÜNÜN. HAYATINIZ NASIL OLURDU?’

Şehir içi ulaşımda sarı çizgili kılavuz yollar kadar otobüslerde sesli sitemlerin de bulunmasının çok önemli bir konu olduğuna dikkat çeken Barış “Mesela bir görme engelli gideceği yere gelip gelmediğini yanındakine mecbur sormak zorunda kalıyor. Yine duraklarda beklerken de sıkıntı yaşanıyor. Her an durakta sorabileceğiniz biri olmuyor. Hiç görmeyen biri olarak gecenin 10’unda Belediye İş Hanı’nın önünde bir durakta olduğunuzu ve yanınızda hiç kimsenin olmadığını düşünün. Otobüsün geldiğini fark edemiyorsunuz, gelen otobüsün kaç numara olduğunu bilmiyorsunuz. Hayatınız nasıl olurdu?” şeklinde konuştu.

KULLANDIĞIMIZ İFADELER ENGELLİ

BİREYLERİ TOPLUMDAN UZAKLAŞTIRIYOR

Herkesin farklılıklarıyla güzel olduğunu ve herkese eşit şartların sağlanması gerektiğine vurgu yapan Barış, Kütahya’da yaşayan görme engelliler olarak, engelli olmayan vatandaşlarımızdan biraz daha fazla empati yapmalarını biraz daha fazla bizlere saygı duymalarını istediklerini dile getirdi.  Vatandaşların söylemlerinin engelli bireyler için topluma karışmalarında ki destek noktasında büyük bir etkiye sahip olduğunu kaydeden Barış “Örneğin bir görme engelli arkadaşımız otobüse bindiği zaman vatandaşlarımızın ‘Şunu bir tutalım. Nereye gidecek acaba? Bu nerede inecek?’ şeklinde söylemleri oluyor. Görgü kurallarında da yoktur bu. Karşınızdaki insana şu bu diye ifadeler kullanmak doğru bir ifade tarzı değil. Görme engelliyi bir eşyaymış gibi ya da orada yokmuş gibi şu bu ifadelerini kullanarak konuşmak bizi yok saymaktır. Bu da engelli bireylerimizi toplumdan uzaklaştıran bir yaklaşım. Görme engelli ya da diğer engelli gruplarında yaşanan en büyük sıkıntılardan birisi, bu tür davranışlar sonrası engelli bireyin kendisine olan güvenini düşürmesi ve kendisini soyutlaması. Aslında engelli olmayan vatandaşlarımız farkında bile olmadan yanlışlıkla kullanmış olduğu ifadelerden dolayı birçok engelli arkadaşımızı toplumdan soyutlamış oluyorlar” ifadelerine yer verdi.  Engelli olmayan vatandaşlar olarak sadece söylemleri değiştirerek bile büyük bir adım atmış olunacağını belirten Barış sözlerine şöyle son verdi; “Empati kurabilmek çok önemli. Biz Müslüman bir toplumuz ve peygamber efendimiz buyurmuş ki ‘Zorlaştırmayın, kolaylaştırın’. Bu hadisin ulaşacağı kitlelerden birisi de engelli kitlesi oluyor. Engellilerin hayatını zorlaştırmak yerine kolaylaştırırsak hep beraber yaşayabileceğimiz bir dünya inşa etmiş oluruz.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *