HİÇBİRİ ZENGİN SEBZESİ DEĞİL! KÜTAHYA TANIMIYOR, ALIŞMAYA BAŞLIYOR

205

Kütahya’da enginar, deniz börülcesi, brokoli ve kara pancara olan ilgiyi değerlendiren Pazar Esnafı Ali Günnar, bu sebzelerin Kütahyalıya lüks gelmediğini, sadece bildikleri ya da alışık bir lezzet olmadıklarına dikkat çekti. Kütahya’nın bu sebzelere eskiye göre biraz daha rağbet gösterdiğini belirten Günnar “Kütahya’ya yabancı geliyor. Ama alışıyorlar, tanımaya başlıyorlar” dedi.

Pazar Esnafı Ali Günnar, Kütahyalıların az tercih ettiği, vatandaşın her Pazar alışveriş poşetlerinde yer almayan ürünleri GAZETE KIRKÜÇ’E değerlendirdi. Kütahyalının yabancı olduğu brokoli, enginar, deniz börülcesi ve kara pancarın pişirme tekniklerini ve faydalarını anlattı.

‘KÜTAHYA BUNU LÜKS BULMUYOR’

Enginarın Kütahya’da çok bilinen bir sebze olmadığını belirten Günnar, vatandaşın enginar lezzetine damaklarının yavaş yavaş alışmaya başladığını vurgulayarak “Bu zengin sebzesi değil. Kütahya bunu lüks de bulmuyor. Sadece tanımıyor. Kütahya’ya enginar yabancı geliyor. Ama alışıyorlar, tanımaya başlıyorlar” dedi. Enginar fiyatlarının pazarın genel ortalamasına göre çok pahalı olmadığını dile getiren Günnar, enginar fiyatlarının boyutlarına göre değiştiğini belirtti. Küçük, orta ve büyük olarak fiyatların 25,35 ve 50 lira olduğunu kaydeden Günnar “Bir tık daha pahalıydı. Şimdi küçük bir ucuzlama var. Yaşanan bollaşma ile ilgili bir düşüş var. Hafif bir düşüş o da. Düşüş devam etmez artık. Bu fiyatlarda kalır. En bol zamanı şu an” diye konuştu.

‘SENEDE 40 TANE YERSEN

KARACİĞERİN TEMİZLENİR’

Enginar konusunda pişirme tekniklerini de anlatan Günnar, denemekten zarar gelemeyeceğini, yapanların gayet güzel becerdiklerini ifade etti. Enginarın çok sağlıklı bir besin olduğunun altını çizen Günnar “Ben de pazarcıyım aşçı değilim. Gelen müşterilerimize pek fazla pişirme tüyoları veremiyorum. Ama dolması yapılır, ayrıca çanak çıkar. Pilavlı yemeğini yaparlar. Kalem kalem hangisi daha çok arzu edilirse o şekilde tüketimi yapılıyor. Ayrıca birçok fayda da vardır. Karaciğerin birebir dostudur. Karaciğerdeki leke, kirlenme, yağlanma gibi her hangi bir sorun varsa iyi gelir. İzmir’de bir adet vardır. Senede 40 tane yersen karaciğerin temizlenir diye. Bu da söylenir her zaman” ifadelerini kullandı.

KIYI ŞERİDİ SEVİYOR

KÜTAHYA YENİ TANIŞIYOR

Ege belgesinin kıyı şeridinde en çok tercih edilen bitkilerinden biri olan ancak Kütahya’da pek çok vatandaşın henüz tanışmadığı deniz börülcesini anlatan Günnar “Kütahya’mızın yabancı olduğu ama yeni yeni keşfetmeye başladığı deniz börülcesi de Kütahyalı vatandaşlarımız için tezgâhlarımızda yer alıyor. Deniz börülcesi çok güzel bir mezedir. Genel olarak lüks restoranların tercih ettiği bir üründür. Gayet lezzetli, faklı bir deneyim yaşatacak sebzedir. Bu lüks besini buradan alırsan 15-20 kira restoranda yersen 200-250 lira. Lüks hizmeti en uyguna biz sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Deniz börülcesinin yapımın da çok kolay olduğunu belirten Günnar, lezzet katacak tüyolar da vererek deniz börülcesi yapımını anlattı. Günnar “Deniz börülcesini 10 dakika haşlıyoruz. Sonrasından köklerinden sıyırarak kılçıklarından ayırıyoruz. Limon ve zeytinyağı ekleyerek servisini yapabilirisiniz. Ayrıca yoğurt sarımsak da yapılabilir” dedi.

BROKOLİ SATIŞI

DİYET KÜLTÜRÜYLE ARTTI

Brokolinin deniz börülcesi ve enginara kıyasla daha fazla rağbet gördüğünü vurgulayan Günnar “Brokoli özellikle son zamanlarda daha fazla ilgi gören bir sebze. Ama brokolinin artık sonu. Mevsimi bitiyor. Brokolide çok sağlıklı bir besindir. Bin bir derde devadır. Son zamanlarda sağlıklı yaşam ve diyet kültürüyle birlikte vatandaşların pazar poşetlerinde daha sık yerini almaya başladı.  Brokolinin de hem yemeği hem salatası çok lezzetli olur. Son derce sağlıklı, kalorisiz, tok tutan bir besindir” ifadelerine yer verdi.

Birçok faydalı, sağlık dostu ürünlerin bulunduğu tezgâhta kara pancarda Günnar’ın tezgâhında yerini alıyor.  Kırmızı pancarın da her yemeğin yanına çok güzel gittiğine dikkat çeken Günnar “İster sadece dilimleyerek, isterseniz de turşusunu yaparak çok sağlıklı bir gıdayla daha soflarını süslersiniz” dedi. Kara pancarında pişirme teknikerini, faylarıyla birlikte anlatan Günnar sözlerine şöyle son verdi; “Haşlayıp rendeleyip yoğurt ve sarımsakla da servis etmek en güzel yollarından biridir. Kara pancarında faydası saymakla bitmez ama başlıca çocuklarımızın büyüme, gelişmesine çok yarar sağlar. Kemik gelişimini destekler. Güzel bir enerji sağlar. Kalp sağlığına birebir faydası vardır.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *