SİNEMA TARİHİNDE İKİNCİ ÖRNEĞİ YOK

185

TBMM Genel Kurulunda Tavşanlı yönetmen Ahmet Uluçay’ı yad eden AK Parti Kütahya Milletvekilli Mehmet Demir, yönetmenin hiçbir sinema eğitimi almadığını, kendi ilk filmine kadar hiçbir film setini görmediğini ifade ederek Uluçay’ın sinema tarihinde ikinci bir örneğini olmadığını vurguladı.

‘HİÇBİR SİNEMA EĞİTİMİ ALMADI’

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kütahya Milletvekilli Mehmet Demir, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Ahmet Uluçay’ı andı. Tavşanlı’nın Tepecik köyünde 2 Aralık 1954’te dünyaya gelen ödüllü yönetmen ve senarist Ahmet Uluçay’ın ilkokulu bitirdikten sonra bir süre çobanlık, inşaat işçiliği, kamyon şoförlüğü, hamallık ve tavukçuluk gibi çeşitli işlerde çalıştığını belirten Demir, “Ahmet Uluçay bir sinema bilgesi, elli beş yıllık hayatında çocuk düş düşlerinden ayrılmadan hayallerinin peşinde koşan, imkânsızı âdeta mümkün kılan, böylece hiçbir sinema eğitimi almadan, dahası kendi ilk filmine kadar hiçbir film setini görmeden kabuğunu çatlatarak karpuz kabuğundan gemiler yapmayı başarmış bir insan. Bu yüzden, sinema tarihimizde ikinci bir örneğini göstermek neredeyse imkânsızdır.” Dedi.

Demir, Türkiye’de ve yurtdışında 40’a yakın ödül olan bilge yönetmenin eserlerinden bazıları Bozkırda Deniz Kabuğu, Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak, Uzun Optik Düşler, Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak gibi filmlerle öne çıkan yönetmeni, ölümünün 14’üncü yılında rahmetle andı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *