40 YILLIK ENGEL ORTADAN KALKTI

303

Belediye Meclisinde alınan kararla şehrin en merkezi noktalarından biri olan eski Kervan Lokantası’nın bulunduğu bina ve çevresindeki eski binaların yenilenmesinin önündeki engel kaldırıldı. Mecliste 1986 yılındaki imar planının ardından 40 yıldır çözülemeyen sorunun, olası bir depremde neden olacağı acılara da dikkat çekildi. 

DEFALARCA ÇÖZÜM ARANDI

Kütahya Belediye Meclisi, Aralık ayı Meclis Toplantısında Alipaşa Mahallesindeki ve Servi Mahallesindeki ada bazlı imar planı değişikliği müzakere edildi. 1986 yılında onaylanan imar planında yanlışlıkla yapılan hatalar sebebiyle söz konusu adalarda bulunan binaların yenilenmesi gerçekleştirilemiyordu. 40 yıldır bir düzenleme getirilmeye imar planlına şu ana kadar farklı itirazlar yapılarak çözüm arandığı belirtilirken; bölgedeki yapı yoğunluğu da dikkate alınarak çözümler karşılık bulmadığı için sorunun defalarca meclis gündemine geldiği aktarıldı. 

‘DEPREMDE VEBAL ALTINDA KALIRIZ’

Müzakereler sırasında Belediye Meclis Üyesi Ahmet Uluca’nın şu sözleri damgasını vurdu: “Benim asıl derdim deprem. Yarın bir gün bir depremde “Biz şu veya bu nedenlerle meclisin yetkisi olduğu halde bunu yapmadık ve o insanlar burada öldü gitti” demek hepimizi büyük bir vebal altına bırakır. Burası Kütahya’nın en güzel yeri. Şehir plancısı proje çizmiş bir taraf 4 kat bir taraf 8 kat. Dünyanın hiçbir yerinde aynı cadde aynı hat üzerinde buna izin vermemek olmaz.  Bir adam burada yerini sattı diye 100 sene burada bina çöksün diye mi bekleyeceğiz? Bütün memleket deprem için plan yaparken bizim hala “Ne olursa olsun” dememeliyiz. Yerimizde saymayalım. Allaha hesap vereceğiz.”

‘ŞEHRİMİZE YAKIŞANI YAPIN’

Komisyonda defalarca görüştükleri imar planı değişikliğinin 21 evet, 2 hayır ve 3 çekimser oy ile kabul edilmesinin ardından Başkan Işık, “Bu meclis bunun için var. Kütahya’da bir binanın ne yapılacağına bürokratlar karar verecek olsa bizi seçmelerine gerek yoktur.” Dedi. Meclisi takip eden hak sahiplerine de seslenen Başkan Işık, “İnşallah şehrimize yakışır şekilde gerekli işlemleri en kısa zamanda yaparsınız.” Şeklinde konuştu.

SEHVEN YAPILAN HATADAN KAYNAKLI

Kütahya Belediyesinin Aralık Ayı Meclis Toplantısında gündem maddelerinden biri olarak Alipaşa Mahallesi, 7 pafta, 67 ada bölgesinde ve Servi Mahallesi, 19 pafta, 666 no.lu adada imar planı değişikliği müzakere edildi. Mecliste yapılan açıklamada 1986 yılında onaylanan imar planlarındaki yapı nizamının blok nizam olduğu ancak söz konusu adalarda yapılacak binalara ilişkin cephe uzunluğu ve derinliği ile taban alanı kat sayısına ilişkin imar planında husus belirtilmediği vurgulandı. Yönetmelik gereği taban alanı katsayının yüzde 40’ını geçemediğinden uygulamada problemler yaşandığına söz konusu adalarda bulunan binaların yenilenmesi gerçekleştirilemediğine dikkat çekildi. Söz konusu bölgede daha önceki imar planı etüt edildiğinde 1986’da blok nizam lejantlarının eklendiği bu hususla birlikte etüt edildiğinde blok nizam lejantının eklenmesinin sehven yapılan hatadan kaynaklandığı değerlendirildi.

Komisyonda yapılan değerlendirme ile sehven yapılan hatanın giderilmesi için imar planı hazırlandı. Kat adetleri sabit tutularak adalardaki blok nizam lejantlarının iptal edilmesi, imar adaları arasında en az 8 metre yol olacak şekilde planlama yapıldı. Komisyonca adaların bir bölümünün yol olarak düzenlenmesi ve yeni oluşacak ada imar hatları esas alınarak lejantların ticaret artı konut olarak düzenlenmesi uygun görüldü. 5 Temmuz 2022 tarihinde Kütahya Belediyesinin Çevre Şehircilik Bakanlığı Mekânsal Planlama Genel Müdürlüğüne yazmış olduğu yazıya gelen cevabı meclise okuyan Başkan Işık, bu konuda yerel idare yetkili olduğunu, talebin özelliğine göre mevzuatı aşmamak kaydıyla kararın mecliste olduğunu belirtti.

‘YAPILAN TİCARET BİZİ BAĞLAMAZ’

Daha önceden hak sahibi olan kişilerin bir değişiklik olmadığı düşüncesiyle mülklerini sattığı, burada bir plan değişikliğine gidilirse insanların hak kaybına dair şikayette bulanabileceğinin belirtilmesi üzerine Başkan Işık, şu ifadeleri kullandı:

“Kimse bizim belediyemizin taahhüdü üzerine yerini satmadı, biz de sattırmadık. Alanlar da zorla almadı. Bu serbest piyasa koşullarına göre ticaret işidir, bizi bağlamaz. Birisi böyle bir gerekçe ileri sürerse belediyemizin bu konuda görüşü net olarak bildirilir. Herhangi bir başvurunun bizi bağlamasında üç ana kriter var: Bir herhangi birine mağduriyet yaşatmış mıyız. İki kişisel çıkar sağlamış mıyız. Üç kamu zararına yol açmış mıyız. Bu durumda üçü de yok. Nereye giderlerse gitsinler. Biz bu işten bir kuruş menfaatte sağlamayacağız, kamu zararına da yol açmayacağız. Kimseyi de mağdur etmeyeceğiz. İlgili bakanlığın yazısı da var.

Komisyon çalışması hakkında bilgi veren Başkan Işık, “Yolların genişletilmesi için ne hak tanınıyorsa, hangi blokta ne kadar yer terk edilecekse, aynı durumda olan diğer binaların yenilenmesi halinde ilkesi gereğince aynı şartları sağlayacak şekilde onlardan da aynı fedakârlığı ya da terki isteyecek şekilde komisyonumuz bir karar aldı.” Dedi.  

OLASI BİR DEPREMDE EN BÜYÜK ZARAR NEREDE OLUR?

Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, geçtiğimiz günlerde basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda olası bir depremde şehrin en çok görecek, eski binalarının Atatürk Bulvarı ve Menderes Caddesinin iki tarafı ve İstasyon Caddesinin bir tarafındaki binalar olduğuna değinmişti. Kentin merkezinde bu alanların yenilenmesiyle ilgili 2 önce bir komisyon kurulduğunu hatırlatan Işık, “Vatandaşımızın o binalardaki taşınmazını kaybetmek istemedi. Vatandaşımız eski dairesi yenilenecek ama hiç de üstüne para vermeyecek. Vatandaşların buradan ayrılmak istememeleri ve birebir yenilenmesi halinde en az 3 katı kadar kat veremeyeceğimize göre o işin mümkün olmadığı ortaya çıktı. Başka bir yolla yenilenmesi konusunda belediyemizin çalışmaları devam ediyor. Somut bir noktaya gelip vatandaşın da ikna edileceği bir model ortaya konulursa yenileme çalışmalarını başlatacağız.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *