KÜTAHYA’NIN TEK KALESİ HİSAR DEĞİL! ADINI DAHİ ANMIYORUZ

272

KÜTOPYA projesi Kütahya’daki bilinenin dışındaki kaleleri ortaya çıkarttı. Proje Sahibi, Kütahyalı girişimci ve yazar Abdullah Reha Nazlı, en ihmal edilmiş ve en büyük öneme sahip tarihi eserin Kütahya halkı tarafından isminin dahi duyulmadığını belirtti.  

2 yıldır gönüllü olarak devam eden KÜTOPYA projesi ile Kütahya’nın tarihi ve kültürü araştırılarak 3D simülasyonlar ve video belgeseller haline getiriyor. Proje kapsamında Kütahya’nın bugüne ulaşmamış ya da önemi unutulmuş eserleri üzerine de çalışmalar yürütüyor. Projenin sahibi Kütahyalı girişimci ve yazar Abdullah Reha Nazlı, Kütahya’nın en ihmal edilmiş ve en büyük öneme sahip tarihi eserin “Aşağı Hisar” olduğunu ifade etti.

KÜTOPYA projesi kaybolmak üzere olan Kütahya’ya ait bilgileri derleyip gelecek kuşakların ulaşabileceği şekilde ölümsüzleştiriyor. Proje sayesinde Kütahya’da “Hisar” olarak da ifade edilen Kütahya Kalesinin yanı sıra Kütahya’da hiç bilinmeyen kaleler de olduğu ortaya çıktı.

En ihmal edilmiş ve en büyük öneme sahip tarihi eserin “Aşağı Hisar” olduğunu tespit ettiklerini açıklayan Proje Sahibi, Kütahyalı girişimci ve yazar Abdullah Reha Nazlı, Google’da bile üzerine tek başlık ve yazı olmayan eserin, halk arasında neredeyse hiç kimsenin isminin dahi duyulmadığını belirtti.

ŞEHRİN İÇİNDE KAYBOLMUŞ

Projenin Tarih Danışmanlarından Ensar Bekir Nazlı; “Kütahya kalesi” denildiğinde aklımızda Döner Gazino’nun, Hoşafçı Burcu’nun, bentlerin, surların olduğu bir görüntü geliyor. Burası en eski tarihi eserimiz. Ama aslında Kütahya’da iki kale var. 1500 yıllık “Kale-i Bala” denilen kale. Ve 600 yıllık “Kale-i Sagir” denilen ikinci kale. İkinci kaleyi, ilk kalenin bir parçası olarak düşündüğümüz için başlı başına bir tarihi eser olarak görmemişiz, bu nedenle markalaşamamış. Yüksekte olmadığı için de şehrin içinde kaybolmuş, önemi unutulmuş” ifadelerini kullandı.

BENZERİ AVRUPA’DA BİLE AZ

Eserin hangi dönem yapıldığı ile ilgili seyyahlar bile ayrılığa düştüğünü vurgulayan Projenin Tarih Danışmanlarından İsmail Germiyanoğlu; “Clive Foss “Germiyan eseri” derken, Evliya Çelebi “Osmanlı eseri” diyor. Ama bildiğimiz bir şey varsa o da suyu korumak için yapıldığı. Bölgeden çıkan su, kalenin savunulması için çok önemliydi. Bu nedenle Germiyan ya da Osmanlı, buradaki suyun etrafına bir kale koymuş.” Dedi. Kale-i Bala’nın Avrupa’da bile benzeri az bir kale olduğunu ifade eden Germiyanoğlu,  çoğu şehrin Kale-i Sagir gibi bir kalesi bile olmadığının altını çizdi.

‘RUMELİ HİSARI İLE BENZERLİKLERİ VAR’

Kaleyi 3D olarak simüle ettiklerini ifade eden Abdullah Reha Nazlı, Aşağı Hisar’ın araziye yerleşim şeklini ve öndeki büyük burçları Rumeli Hisarı’na benzettiklerini söyledi. Buna karşılık Rumeli Hisarı tamamen bugüne ulaşmışken Aşağı Hisar’ın taşları bölgede kişisel amaçlarla kullanılmış ve çok küçük bir parçasının bugüne ulaşmış olduğunu belirtti.

BİRÇOK ŞEHİR BU YÜZDEN GÜNÜMÜZE ULAŞAMADI

KÜTOPYA projesi en büyük katkısının, Ilıpınar’ın önemini ortaya çıkarmak olduğunu dile getiren Abdullah Reha Nazlı, tarihte çoğu şehrin korunması kolay yüksek bir yerde olmadığı için bugüne ulaşamadığına dikkat çekti. Yüksekte olan çoğu kalenin de uzun süre dayanamadığını çünkü içinden su çıkmadığını dile getiren Nazlı, “Kütahya’da Matrakçı Nasuh, Kütahya’yı iki akarsu ile resmeder. Bunların biri Kapan Çayı. Diğerini Sarı Dere zannetmiştik ama tarih okudukça gördük ki bu aslında Ilıpınar.” Şeklinde konuştu.

KÜTAHYA’NIN TARİHİN HER DÖNEMİNDE

AVANTAJLI OLMASININ SEBEBİ: ILIPINAR

Ilıpınar’ın, Aşağı Hisar Cami’nin altından çıkıp Balpınar Sokak’tan aşağı doğru gittiğini dile getiren Abdullah Reha Nazlı, “Eski fotoğraflarına da ulaştık, güzergahını da çalıştık. Kütahya’nın tarihte en avantajlı konumlardan biri olması ve hem Roma’da hem Bizans’ta hem Osmanlı’da önemli bir şehir olması, kaleden su çıkması nedeniyledir. Biz ne suyun adını konuşuyoruz, ne koruma altına almışız, ne hakkında tek satır bir şey yazmışız.” İfadelerini kullandı.

BELGESEL YAYINLANACAK

Hem Aşağı Hisar Kalesini hem de Ilıpınar’ı simüle edip gözde canlandırılmasını sağlayacaklarını belirten Abdullah Reha Nazlı, böylece bu önemli tarihi değere dikkat çekmeyi hedeflediklerine değindi. Nazlı, Kütahya’nın alametifarikası bu değerle ilgili bir belgesel de yayınlayacaklarını müjdeledi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *