EMEKÇİLER ARASINDA HAK KAYIPLARI YAŞANIYOR: EK PROTOKOLLER ACİLEN İMZALANSIN

249

Aile ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin işletme toplu iş sözleşmesinden kaynaklı olarak hak kaybı yaşadığını belirten Öz Sağlık Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tamer Gürcan, Kamu çerçeve protokolü ve işletme sözleşmeye ek protokol imzalanması gerektiğine değindi. Gürcan, haksızlığın acilen ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti

Ülkem – İş Konfederasyonu, Öz Sağlık Sen Sendikası Kütahya İl Temsilciliği Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde basın açıklamasında bulundu. Öz Sağlık Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Tamer Gürcan tarafından yapılan açıklamada kamuda emek veren bütün işçilerin, ücret artışlarında yaşanan adaletsizliğe değinerek dikkat çekerek aile ve sosyal hizmet emekçilerimizin yıllardır kanayan yarasına parmak bastı.

80 BİN TL’LİK HAK KAYBI

Aile ve Sosyal Hizmetlerde 17 nolu iş kolunda çalışmakta olan emekçilerin de işçi statüsünde olduğunu ifade eden Tamer Gürcan, “Fakat işletme toplu iş sözleşmesinden kaynaklı, sözleşme başlangıç tarihleri sürekli geriden gelmektedir. Bu geriden gelen ücret takibi ise, diğer kamu işçileriyle arasında ücret farklılıkları oluşturmaktadır. Bu durum emekçi arkadaşlarımızı mağdur etmektedir. Sadece 2023 yılında bu emekçilerimizin hak kaybı net tutarı, 80 bin TL’nin üzerinde gerçekleşmiştir. Bu yıl ise, eğer çözüme kavuşturulmazsa bu rakam, 100 bin TL’nin üzerinde gerçekleşecektir.” İfadelerini kullandı.

Kamuda kamu çerçeve protokolü ve işletme toplu iş sözleşmesi olmaz üzere iki sözleşme gerçekleştirildiğini belirten Gürcan, “Bizim temel sorunumuzu yıllarca hep bize ne diye anlattılar; işletme toplu iş sözleşmelerinin farklı tarihte başlaması olarak göstererek, koca koca sendikalar gözümüzün içine baka baka geçiştirdiler. Evet, sözleşme başlangıç tarihi bir nedendir. Ancak, bizler kamu işçisiysek ve kamuda alınacak zamlar kamu çerçeve protokolünde belirleniyorsa, niçin biz buna geç dahil ediliyoruz?” sorusunu yöneltti.

10 BİN TL’NİN ÜZERİNDE BİR ÜCRET FARKLILIĞI OLUŞUYOR

Dünyada ilk toplu iş sözleşmesinin imzalandığı topraklardan, Kütahya’dan soruyorum yetkililere sizde vicdan var mı?” Diye seslenen Gürcan, çalışanlar arasında ayrımcılık yapılarak, eşit işe eşit ücret ilkesinin yok edildiğine değindi. Çalışanların ikiye bölünerek, 10 ve 17 nolu işkollarına ayrıldığına değinen Gürcan, yan yana görev yapıp aynı işi yapan personeller arasında ayda 10 bin TL’nin üzerinde bir ücret farklılığı oluşturulduğunu belirtti.

Kamu çerçeve protokolü imzalanırken işletme sözleşme başlangıç tarihi farklı olan iş yerlerinde de 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanır diye ibare koyulması gerektiğini belirten Gürcan, bugünden itibaren acilen Çalışma Bakanlığı ile toparlanıp KÇP’ye ek protokol imzalanarak emekçilerin kalan güveninin bari sağlanması gerektiğini vurguladı. Bugünden itibaren hiç vakit kaybetmeden işletme sözleşmeye ek protokol imzalanarak bu haksızlığın ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Gürcan, alınan aidatların hakkının verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan’a “Kamuda bu ayrımcılığa göz yumarak mağduriyet oluşturduğunuzdan dolayı vicdanınız rahat mı?” diye seslenen Gürcan, “Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, aylık 10 bin TL. Maaş farkı oluşturmak nasıl bir duygu? Sizin vicdanınız rahat mı? 3 Ocak günü açıklanan enflasyon rakamlarından sonra, verilen zamları televizyon ekranlarında izleyen ailelerimize, ya inanın biz bu kadar maaş almıyoruz diye yüzümüzün kızardığını, sanki ailemizden para saklıyormuş durumuna düştüğümüzü nasıl olurda düşünemezsiniz?” dedi.

‘BU SORUNLAR ÇÖZÜLEBİLİR’

Bütün kamu işçilerinin ücret sorunlarına da değinen Gürcan,  “Aile bakanlığında yaşanan sorunların aynısı üniversite hastanelerinde de yaşanmaktadır. Sorumlular yine Öz Sağlık-İş veya T.Sağlık İş. Kısacası bizler kamuda görev yapan emekçiler olarak talebimiz; nasıl devlet memurlarına verilen zam, her bir memur arkadaşımıza 1 Ocakta başlayıp 31 Aralıkta sona eriyorsa, biz işçilerde de aynı şekilde olmasıdır. Olmaz yapılmaz diye bir şey yok. Çözümleri anlattım. İstediğimiz zaman anında çözülebilecek sorunlar bunlar. Sizler için küçük ama biz emekçiler için büyük sorunlar.” Dedi. Bütün tarafları empati yapmaya, vicdanlarıyla baş başa kalmaya davet eden Gürcan, Ülkem-İş Konfederasyonu Öz Sağlık Sen Sendikası olarak işçi için atılacak her bir adımın yanında olduklarını vurguladı.  




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *