‘TÜRKİYE’NİN AB’DEKİ ÇİNİ TEMSİLCİSİYİZ’

180

Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi ile 4 milyon Euro’luk hibenin şehre kazandırıldığını ifade eden Başkan Işık, Çiniciler Çarşısı, Vazo Kule ve şimdiki fuar alanına yapılacak çini üretim merkezi gibi tesislerle çininin yol ticaretinden daha fazla yararlanacağını, Kütahya’nın çini ile AB nezdindeki temsilci olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Kütahya Belediyesinin yararlanıcısı olduğu, Zafer Kalkınma Ajansı, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası, Kütahya Çiniciler Fotoğrafçılar ve El Sanatları Esnaf Odası ve Dumlupınar Üniversitesi’nin ortağı olduğu Avrupa Birliği fonlu IPA II Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülen Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi hakkında Kütahya’da incelemelerde bulundu.

4 MİLYON EURO’LUK HİBE VERİLDİ

Kütahya Belediyesi tarafından Bengisu Sosyal Tesislerinde düzenlenen basın toplantısında Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi’nin geldiği nokta anlatıldı. Yaklaşık 4 yıla yakın bir süredir paydaşları ile birlikte yoğun mesailer harcayarak şehre katkı sağlayacak yaklaşık 4 milyon Euro tutarında tamamen hibe niteliğindeki bu projeyi şehre kazandırmanın onurunu ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, emeği geçen herkese teşekkür etti.

‘ÇİNİ YOL TİCARETİNDEN DAHA FAZLA YARARLANACAK’

Başkan Işık, projenin ikinci etabında, odak noktasında çini tasarım merkezinin olduğu Eskişehir-Afyon çevreyolu üzerindeki tasarım merkezi ile birlikte Çiniciler Çarşısı, Vazo Kule ve şimdiki fuar alanına yapılacak çini üretim merkezi gibi tesislerle çininin yol ticaretinden daha fazla yararlanacağı bir geleceğin yaşanacağını belirtti. Proje sayesinde geçim kaynağı çini olan her Kütahyalının gelirinin artacağını belirten Başkan Işık, “Kütahya Belediyemizin öncülüğünde Türkiye’deki diğer 8 belediye ile Avrupa birliği seramik şehirleri ağına girmek için tüzük hazırlıklarımız yaptık o süreç devam ediyor. Ayrıca yine AB seramik rotasına girmek üzere de resmi müracaatımızı yaptık. Kütahya, Türkiye’nin AB nezdindeki temsilcisi olarak bu alanda iyi bir rol adı. O rolün devamını diliyoruz.” Şeklinde konuştu.

PROJENİN BAŞARISINA BÜYÜKELÇİ MEYER-LANDRUT ŞAHİT

AB finansmanlı projenin Kütahya’da ne kadar iyi bir şekilde ilerlediğini görme fırsatına sahip olduklarını belirten Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, projenin hem sektörün hem de kentin ilerlemesine, gelişimine katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

DÜNYANIN VE TÜRKİYE’NİN ÇİNİ MERKEZİ:KÜTAHYA

Kütahya Belediyesi tarafından Bengisu Sosyal Tesislerinde düzenlenen basın toplantısı ile projeye dair önemli açıklamalar yapıldı. Büyükelçi ve heyetinin iki günlük program kapsamında Kütahya Belediyesinin yararlanıcı olarak sorumluluk üstlendiği Kütahya’da Dijitalleşme ve Yaratıcılık Ekosisteminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yapılan faaliyetleri yerinde gördüğünü belirten Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Kütahya’yı misafirlerine tanıtmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu vurguladı. Kütahya’nın, dünyanın ve Türkiye’nin önemli bir çini, porselen, seramik ve diğer toprağa dayalı sanayi ürünleri merkezi olduğunun görüldüğünü ifade eden Başkan Işık, projemiz ile ilgili hem bakanlık temsilcileri hem de yüklenici firmanın, paydaşlarının katkılarıyla revizyonları yapılıp hızlı bir şekilde uygulamaya geçileceğini vurguladı.

PROJE UYGULAMA SAFHASINA GEÇMEK ÜZERE

Projenin devamı niteliğindeki yeni projeler için Avrupa Birliği fonlarından destek almak üzere müracaatların yapılacağını ifade eden Başkan Işık, uygulama safhasına geçmek üzere olan projenin; Kütahya’da çini sanatçısı olan, çiniden evine ekmek götüren ve geçim kaynağı olarak çiniyi tercih etmiş vatandaşların gelirlerini yükselteceğine dikkat çekti. Başkan Işık, bu süreçte tüm Kütahyalı hemşerilerinin katkısıyla şehrin zenginleşmesi için başta çini gibi Kütahya’yı dünyaya tanıtan değerleri dünya ile buluşturacaklarını dile getirdi.

Kütahya misafirperverliği ile çok keyifli iki gün geçirdiklerini belirten Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Kütahya’da şahit olduğu çini yapımından çok etkilendiğini dile getirdi. İki gün içinde sektörlerdeki diğer aktörleri de görmek onarla tanışma şansına sahip olduğunu belirten Büyükelçi Meyer-Landrut fabrika, müze, sanatkar ve zanaatkar ziyareti yaptıklarını, küçük firmalarda görüşme şansına sahip oldukları ve sonucunda son derece dinamik iki gün geçirdiklerini açıkladı.

İSTİHDAM VE GELİRİN ARTMASINA KATKI SAĞLAYACAK

Proje paydaşlarının projeyi nasıl coşkulu bir şekilde sahiplendiklerini, projeyi özveri ile yürüttüklerine şahit olduğuna değinen Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, projenin amacının Kütahya’da çini ürünleri açısından tasarım üretimin ve aynı zamanda marka algısının gelişmesini sağlamak olduğunu belirtti. Bu hedefin hem dijitalleşme hem de yaratıcılığın desteklenmesi yoluyla gerçekleştirileceğini ifade eden Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, bunun neticesinde de sektörün gelişimine katkı sağlanacağını vurguladı. Üretim geliştiği zaman istihdam ve gelirlerin artmasına da katkı sağlanacağını dile getiren Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Bu sebeple proje Kütahya için önemli aynı zamanda bizler için de önemli bir proje çünkü AB’nin değer zincircine katkı sağlayacak. Bu bakımdan da rekabet gücünün artmasını arzu ediyoruz.” Dedi. Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, projenin büyük bir başarı ile sonlandırılmasını sağlayacağını tüm paydaşlara teşekkürlerini sundu.

‘BİLİM AYAĞA GİTMEZ

BİLİMİN AYAĞINA GİDİLİR’

Kütahya’da büyük bir imparatorluğun sanatını icra ettiklerini ifade eden UNECSO Yaşayan İnsan Hazinesi Ödüllü Çini Sanatçısı Mehmet Gürsoy, “Çini insanlık için bir göz musikisidir. Zira mücevher renkleriyle bezenmiştir. Ecdadımızın çok güzel bir sözü vardır “Bilim ayağa gitmez, bilimin ayağına gidilir.” Sayın büyükelçi bize bu erdemi gösterdi. Bu anlamda çok mutluyuz, gururluyuz. Projenin sanatımızın için küstahaymış için büyük faydalar sağlayacağına inanıyorum.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *