‘KÜTAHYA İLK SIRALARDA’

107

İl Güvenlik ve Asayiş Toplantısında konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, uyuşturucuyla mücadele kapsamında kolluk kuvvetlerinin büyük başarı yakalayıp Kütahya’nın Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

İl Güvenlik ve Asayiş Toplantısı, Kütahya Valisi Musa Işın başkanlığında yapıldı. Toplantıya İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Murat Kırbaç, Emniyet Müdürü, Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar katıldı.

Kütahya’nın huzuru ve güvenliğini sağlamanın en önemli görevleri olduğunu ifade eden Vali Musa Işın, “Vatandaşımızın can ve mal güvenliğini sağlamak devletimizin asli görevlerinden biri, biz de ilimizde bunu birinci öncelik alıyoruz.” Dedi. Işın, Vatandaşların huzur ve sükûnet içinde hayatlarını devam ettirmesi için emniyet ve jandarma ile birlikte ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiklerinin altını çizdi.

Uyuşturucu ve kaçakçılıkla mücadele, asayiş, trafik güvenliğinin değerlendirildiği İl Güvenlik ve Asayiş Toplantısı Kütahya Valisi Musa Işın başkanlığında yapıldı. Kütahya’nın huzurlu bir kent olduğunu ve bu huzurun bozulmasını istemediklerini ifade eden Kütahya Valisi Musa Işın, “Asayiş olaylarında geçen seneye göre farklı kategorilerde yüzde 40, yüzde 50, yüzde 60 azalma söz konusu. Bu emniyet ve jandarmanın özverili bir şekilde çalışmanın neticesidir. Uyuşturucu ile ilgili aktif ve başarılı bir şekilde çalışımalar yürütülüyor. İlimiz Türkiye sıralamasında büyükşehirlerde dahil başarı açısından ilk sıralarda yer alıyoruz. Bundan sonra da hiçbir şekilde uyuşturucu tacirlerine göz açtırmayacağız.” İfadelerini kullandı.

‘KALAN SATICILAR DA İÇERİ GİRECEK’

Polis bölgesi olarak başarı ortalamaları ile Türkiye’nin üzerinde olduklarını belirten Emniyet Müdürü Hakan Sıralı, “Son ii ayda Türkiye’de hırsızlık oranlarındaki düşüş yüzde 10’larda, bizde yüzde 50’lerde. Narkotik olaylarında önceki senelere göre çok daha ilerdeyiz. Ocak ayında yakalama oranlarında tutuklama oranlarında en ön sıralardayız. Geçen sene bu zamanlar 8-10, yıl boyunca toplam148 tutuklama yapmışız bu sene şimdiden 44 tutuklamamız var. Satıcı sayısı çok azaldı. Kalanlar da bugün yarın içeri girecek.” Şeklinde konuştu.

DOLANDIRICILARA KANMAYIN

2 yıllık rakamlar kıyaslandığında birçok suç türünün azaldığına dikkat çeken İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Murat Kırbaç, Olay olan bölgede devriyeyi artırdıklarını ifade etti. Yüzde 8 oranında azalma yasansa da vatandaşlara dolandırıcılığa dair uyarılarda bulunan Kırbaç, “Dolandırıcılık genelde alışveriş sırasında vatandaşın daha ucuza yönelmesi sırasında yaşanıyor. İnternette sosyal medyada bu tür olaylara kanmayın; polis, jandarma sizden para istemez.” Dedi.

‘İLİN DİNAMİKLERİ ORTAK EDİLECEK’

Güvenlik toplantılarını Jandarma Komutanı, Emniyet Müdürü ve güvenlikten sorumlu diğer çalışma arkadaşları ile sık sık hayata geçirdiklerini belirten Vali Işın,  “Bugüne kadarki toplantılarımız sadece birbirimizle yaptık. Bu konu Sayın Bakanımız Ali Yerlikaya’nın öncelikleri arasında yer aldığından dolayı; yaptığımız işlerin kamu tarafından bilinmesi, vatandaşlarımızın da görüşlerini almak açısından zamana zaman bu tür toplantılara sizleri de ortak etmek istiyoruz. Bu onlardan ilki. Bundan sonra da ilimizin dinamiklerini toplantılara katmaya kararlıyız.”dedi.

Güvenlik ve asayiş verilerini incelediğinde Kütahya’nın önündeki en önemli meselenin uyuşturucu olduğunu dile getiren Işın, “Her zaman söylediğimiz gibi uyuşturucu konusunda özellikle şehrin diğer dinamiklerinin bize yardımcı olması gerekir. Bu sadece devlet eliyle önlenecek bir iş değildir. Emniyet asayiş birimleri gerekeni yapıyor ancak çocukların bundan uzak tutulması gerekiyor. Ailelere büyük iş düşüyor. Ailelerin, STK’ların, basının devletimize destek veresi gerekir. Huzurumuzu, güvenliğimizi hep birlikte hareket edersek sağlarız.”şeklinde konuştu. 

2024’ÜN İLK İKİ AYI DEĞERLENDİRİLDİ

Toplantıda İl Emniyet Müdürlüğü tarafından Narkotik Olayları ve Hırsızlık olaylarını azaltmaya yönelik olarak yapılan uygulamalar, denetimler ve kontrolleri kapsayan çalışmaların sonucu paylaşıldı. 2023 yılı ilk 2 ayında toplam 90, 2024 yılı ilk 2 ayında toplam 56 hırsızlık olayı meydana geldiği yüzde -37,8 azaldı.

Evden hırsızlıkta 2023 yılı ilk 2 ayında 17, 2024 yılı ilk 2 ayında 7 olay meydana geldi. Yüzde -58,8 azalma sağlandı. İş yerinden ve kurumdan 2023 yılı ilk 2 ayında 15, 2024 yılı ilk 2 ayında 13 olay meydana geldi yüzde -13,3 azalma sağlandı. Motosiklet hırsızlığında 2023 yılı ilk 2 ayında 8 olay – 2024 yılı ilk 2 ayında 4 olay meydana geldi, yüzde -50 azalma sağlandı. Oto Hırsızlığında 2023 yılı ilk 2 ayında 3 olay, 2023 yılı ilk 2 ayında 3 olayla değişim olmadı. Otodan Hırsızlıkta 2023 yılı  ilk 2 ayında 13 olay, 2023 yılı ilk 2 ayında 4 olay meydana geldi yüzde – 69,2 azalma sağlandı. 2023 yılı ilk 2 ayında 5 yağma olayı yaşanırken 2024 yılı ilk 2 ayında 0 olay meydana geldi -500 azalma sağlandı.

172BİN 119 ŞAHIS SORGULANDI

2024 yılı ilk 2 ayında Kütahya’daki kontrollerde 172bin 119 şahıs sorgulandı, hırsızlık suçlarından 73 kişi, dolandırıcılıktan 24 kişi, Cinsel suçlardan 8 kişi, Yağma suçundan 7 kişi, Öldürme suçundan 1 kişi yakalandı. Diğer suçlardan ise 210 kişi yakalanmış, toplamda 323 aranan şahıs yakalanarak Adli Makamlara sevk edildi.

2023 – 2024 Yılları İlk 2 Aylık Narkotik Olayları incelediğinde 2023 yılı ilk 2 ayında 168 olay – 2024 yılı   ilk 2 ayında 305 olay meydana geldi yüzde 82 artış meydana geldi. 2023 yılı ilk 2 ayında 237 Şüpheli – 2024 yılı ilk 2 ayında 451 Şüpheli şahıs yakalanmış, yüzde 90 artış meydana geldi.2023 yılı ilk 2 ayında 8 şahıs tutuklandı, 2024 yılı ilk 2 ayında 39 şahıs tutuklandı olup yüzde 388 artış meydana geldi.

YÜZDE 21 AZALMA SAĞLANDI

2 yıllık rakamlar kıyaslandığında 2022-2023 yılının bütününde mala karşı olayların 181 olaydan 143 olaya düştüğünü ve yüzde 21 azalma sağlandığını belirten İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Murat Kırbaç, “Ayrı ayrı irdelendiğinde iş yerinden hırsızlıkla olaylarında yüzde 33 azalma kamu kurumlarından hırsızlık yüzde 68 azalma hayvan hırsızlığı olaylarında yüzde 83 azalma, bağ bahçe veya tarladan hırsızlık olaylarında ise yüzde 39’luk bir azalma var.”şeklinde konuştu.

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *