‘DOWN SENDROMUNA DAİR BÜYÜK BİR FARKINDALIK YARATTI’ Bİ TEBESSÜME DAVETLİSİNİZ

191

Kütahya Down Sendromlular Dernek Başkanı Mestan Koca, Down Sendromlu bireylerin çalışma hayatına katılmasının önemine değinerek Bi Tebessüm Down Cafe ile Kütahya’da bu anlamda önemli bir adım atıldığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında açılan “Bi Tebessüm Down Cafe”nin Kütahya’da Down Sendromuna dair çok büyük bir farkındalık yarattığını belirten Kütahya Down Sendromlular Dernek Başkanı Mestan Koca, “Türkiye’de bizim dışımızda 22 down kafe var biz 23’üncüyüz. Bizim tek farkımız; şu diğer kafeler ya belediyelerin sosyal sorumluluk projesi kapsamında ya da korumalı iş yeri olarak açılıyor.” Dedi. Diğer tüm kafelerin tamamen ticari gelir üzerine kurulu olduğuna değinen Koca, diğer işletmelerin kendini çekip çevirmek üzerine planlandığını ama Bi Tebessüm Down Cafe’de öyle bir kaygı ya da beklenti olmadığını ifade etti.

HESAP YOK BAĞIŞ VAR

Ticari hiçbir işlemleri olmadığını kafenin tamamen bağışlarla döndüğünü belirten Koca, “Gelip buraya çayınızı, kahvenizi içiyor, ikramlardan tadıyorsunuz, “bi tebessüm” görüyorsunuz. Giderken bir bağış kutumuz var istediğiniz rakamı oraya atıyorsunuz. Meblağ size kalmış o an nakdiniz çıkmadı diyelim teşekkür edip çıkabilirsiniz.” Şeklinde konuştu.

ÇALIŞMA HAYATINI TANIDILAR

Hedeflerinin down sendromlu kromozom kardeşlerini çalışma hayatlarına katabilmek olduğunu vurgulayan Koca, şu ifadelerini kullandı: “Engelli bireylerin sosyal hayata dahil olması ve kendi parasını kazabilmesi çok değerli. Kafe projemizin amacı da bu; çocuklarımızı buna hazırlamak ve ileriye doğru onları kafelere yerleştirmek. Bizim çocuklarımız da bu aşamaya geldi. Şunu örnekleyebilirim en küçük garsonumuz 8 yaşında, afacan bir çocuktu durduğu yerde duramazdı ama şimdi annesine babasına “kahveyi çayı ben götüreceğim” diyebiliyor.

‘DOWN SENDROMU HASTALIK DEĞİL’

Kütahya Down Sendromlular Dernek Başkanı Mestan Koca, Down Sendromu hakkında bilgi vererek Down Sendromlu bireylerin yaşadığı sorunlara değindi. Down Sendromunun hastalık değil bir kromozom anomalisi olduğunu ifade eden Koca, Down sendromu hastalık değil farklılıktır, artı 1 kromozom kardeşliğidir. Bir kromozomun daha fazla olmasıdır. Down sendromlular bizim bu yüzden artı 1 kromozom kardeşimizdir.” Şeklinde konuştu.

Down Sendromlulara nasıl yaklaşılması gerektiğini belirten Koca, Down Sendromlularının haklarını bilinmesini ve farkındalık talebinde bulunduklarını açıkladı. İş hayatı başta olmak üzere sosyal hayata uyum sorunu yaşayan çok sayıda Down Sendromlu birey olduğuna değinen Koca, bu soruna çözüm için Bi Tebessüm Down Cafe ile adım attıklarını belirtti.

BAĞIŞ VE GİDERLER KAFA KAFAYA

Down sendromlu özel çocuklar tarafından işletilen kafenin çocukların iş becerilerini geliştirmesine ve hayata tutunmalarına katkı sağladığını dile getiren Koca, Türkiye’deki diğer kafelerden farklı olarak belediyelerin sosyal sorumluluk projesi kapsamında ya da korumalı iş yeri olarak açılmadıklarını vurguladı. Koca, Belediyenin iştiraki ya da işletmecisi değiliz ancak Belediyemiz ve Valiliğimiz bizi sonuna kadar destekledi.” Dedi. Bi Tebessüm Down Cafe’nin gelir gider olarak 8 aylık sürede gelir gider dengesini kafa kafaya sağladığına değinen Koca, “Giderlerimiz yapılan bağışlarla kafa kafaya.”şeklinde konuştu.

ALANIN GENİŞLEMESİ GEREK

HAYIR SEVER ARANIYOR

Yaza daha değişik çalışmaları da olduğuna dikkat çeken Koca, “Alanımızın genişlemesi lazım. Onunla ilgili eğer Kütahya’mızdan duyarlı bir insan çıkarsa büyük bir yerde olabiliriz. Kafamda bir yer de var Kütahya Belediyesinin işletmesini bize verebileceği, halkın tam gözünün önünde bir yer. Bu projeyi Kütahya belediyemize de sunacağım.” İfadelerini kullandı.

En son katkı Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık’ın kendilerine sosyal donatı alanı ile ilgili destek verdiğine dikkat çeken Koca, “Diğer başkan adaylarımızda iyi niyetlerini göstererek destekleyeceklerini söylediler.” Şeklinde konuştu.

21 Mart Dünya Down Sendromlular Farkındalık gününde dernek olarak bugüne özel etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Mestan Koca, farkındalık günlerinin önemine değindi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *