ALİM IŞIK SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ: MHP SEÇİMİN İPTALİNİ İSTEDİ

140

Kütahya Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Alim Işık, 549 sandığın üçte ikisinde delili tespit edilen eksiklikler, seçime dair çok sayıda usulsüzlük olduğu iddiası ile Merkez İlçe Seçim Kuruluna itiraz dilekçesi verdi. Işık’ın itirazı ile seçimlerinin iptali ya da tüm sandıkların tekrar sayılması gündeme geldi.

MHP Kütahya Belediye Başkan adayı Prof. Dr. Alim Işık, 31 Mart Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinin iptali ya da tüm sandıkların tekrar sayılması talebiyle merkez ilçe seçim kurulu başkanlığına itiraz dilekçesi verdi.

ÜÇTE İKİSİNDE DELİLLİ BULGULAR VAR

Dilekçenin tesliminin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Alim Işık, “Seçimlerin öncelikle iptali ardından da olmuyorsa tüm sandıkların tekrar sayılmasını gerektiren bulgularımız var. 549 sandığın yaklaşık yüzde 66’si yani üçte ikisinde delili tespit edilen eksiklerin örneklerini paylaşmak isterim.” Şeklinde konuştu. MHP ve CHP adayları arasındaki oy farkının çok az olduğu, 140bin civarında kullanılan oya karşılık, geçersiz oy miktarının ise kesin olmayan sonuçlara göre 5bin 659 olduğunu ifade eden Işık, bu sayının mevzuat gereği belirtilen alt sınırın çok üzerinde olduğunu vurguladı.

OYLAR YENİDEN SAYILABİLİR

Seçmen olamayacağı açıkça hüküm altına alınan kısıtlı kişilerin oy kullandığı, yırtık pusulaların açıklamasız şekilde geçersiz sayıldığı, mühürsüz, çok mühürlü çok sayıda pusula olduğu, sandık sonuç tutanağında sandık kurulu başkanının imzasının olmaması, MHP adına girişi yapılmamış çok sayıda oyun tespiti gibi gerekçeleri sunan Işık, “Tüm bu nedenlerle hukuka aykırılıkların seçim sonuçlarını etkileyecek nitelikte olduğunun tespiti halinde öncelikle seçimin iptalini, kabul edilmemesi halinde ise tüm geçerli ve geçersiz oyların yeniden sayılmasına karar verilmesini İlçe seçim kurulundan arz ve talep ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

İtirazın ardından İlçe Seçim Kurulu 48 saat içinde karar verecek. Yeniden sayım ya da iptal kararı çıkması halinde ikişer gün arayla Yüksek Seçim Kurulu Süreci başlayacak. Yüksek seçim kurulunun kararı ile süreç belli olacak.

Kütahya Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Alim Işık, seçimlerden sonra ilk açıklamasını Kütahya Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. Kütahya’ya yakışan sakin, sükunet içerisinde herhangi bir olay olmadan seçimlerin tamamlandığını ifade eden Işık, sayımın ardından ilçe seçim kuruluna oyların aktarıldığını, sandık kurullarından gelen bilgilerin ilçe seçim kurulunda birleştirilip tutanak haline dönüştürülerek partilere ve parti temsilcilerine tebliğ edildiğini belirtti.

SEÇMEN OLMAYAN KİŞİLER OY KULLANDI

Gerek seçimler öncesinde hazırlık dönemi, gerekse oy kullanma ve ardından sayımlar sırasında ortaya çıkan mevzuata aykırı usulsüzlük ve yanlış değerlendirilebilecek hatalı sonuçlarla ilgili Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığımıza itiraz dilekçesi verdiklerini belirten Işık, “Seçimlerin her şeyden önce sonuçları itibariyle adil ve dürüst olması, kimsenin kafasında bir soru işaretinin kalmaması gerekir. Tüm bunların aydınlatılması yapılacak itirazlar doğrultusunda ilgili kurumların sandıkları sayıp son şeklini kamuoyuna açıklamasına mümkündür.” Şeklinde konuştu. Seçmen olamayacağı açıkça hüküm altına alınan kısıtlı kişilere oy kullandırıldığını ifade eden Işık, Türk Ceza kanununun 53 üncü maddesi kapsamındaki denetimli serbestlikten yararlanan hükümlü kişilerin ve bu kişilerce kullanılan tüm oyların tespit edilerek değerlendirmesi ve seçimin iptalini istedi.

Seçmen sayısına göre yüksek oranda geçersiz oy olduğunu belirten Işık, geçersiz oyların yeniden sayımının yapılması gerektiğine değindi. Yırtık oy pusulalarının kağıt bütünlüğü bozulup bozulmadığı bilinmemesine rağmen geçersiz sayıldığına dikkat çeken Işık, diğer tüm sandıklarda da benzer hataların yapılıp yapılmadığının ve hukuka aykırılığın bulunup bulunmadığını tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

‘MHP’YE VERİLEN OYLAR GİRİLMEDİ’

Sandık tutanaklarında işaret, çizik ve karalama olduğundan bahisle geçerli sayılan çok sayıdaki sandıkta geçersiz oyların yeniden sayımını isteyen Işık, “Mühürsüz, çoklu mühür, çift oy, mükerrer oy olarak geçersiz sayılan oy çok fazla.” Dedi. Bazı sandıkların sonuç tutanağında sandık kurulu başkanının imzasının olmadığına değinen Işık, “Merkez ilçe seçim kuruluna yaptığınız talep üzerine sandık birleştirme tutanağının hazırlanması sürecinde yapılan kontroller sonucunda MHP adına girişi yapılmamış çok sayıda oyun tespiti de oy girişlerinde hata yapıldığını göstermiştir. Hatırlarsanız yüzde 100 sandıklar tamamlandığı halde ilk sonuçlarda 700’ün üzerinde fark olduğu görünüyordu. Buraya geldik dedik ki bu merkezdeki sisteme girilen tüm sandık sonuç tutanaklarının yeniden kontrol edilmesini talep ettik sonra 602’ye düştü. Yani giriş sırasında da önemli sayıda partimize verilen oyların maalesef sisteme girilmediğini tespit ettik.” Şeklinde konuştu.

‘İFTAR MOLASI İLE SAYIM KESİNTİYE UĞRADI’

298 sayılı kanunun 100 maddesine göre oy sayım ve döküm işlerinin işlemlerinin aralıksız yapılması gerekirken seçimin Ramazan ayı içinde olması sebebiyle birçok sandıkta oy sayımına iftar nedeniyle yemek molası ve benzeri kesintiler yapıldığını belirten Işık, “Bu durumun seçim sonuçlarını şaibeli hale getirdiği anlaşılmaktadır. İtirazımız doğrultusunda genel olarak seçim güvenliğini tehlikeye düşüren bu hususun da dikkate alınmasını talep ediyoruz.” Dedi.

Sandık kurul başkanının kamu görevlileri arasından belirlenmesi gerekirken kamu görevlisi olmayan kişilerin de bu görevi üstlendiği iddialarına da değinen Işık, bu iddiaların araştırılması gerektiğine değindi. Herhangi bir somut bilgi olmadığını ifade eden Işık, aydınlatılması gereken iddianın tam kanunsuzluk hâli ile seçim iptalinin ana gerekçelerinden biri olduğunu belirtti.

‘KESİN SONUÇLAR AÇIKLANANA KADAR HER ŞEY MÜMKÜN’

Seçimlerin her yeni dönemin başlangıç umudu olduğunu vurgulayan Işık, “Milletimizin umuduna zerre kadar şüphe düşünmeden bu sürecin sağlıkla sonuçlandırılması gerekir. Şu andaki itirazımızı inanıyorum ki bahsettiğim gerekçelerle seçim kurulu tarafından değerlendirilip bu talebimizin uygun bulunacağı yönündeki kanaatimiz bizleri şimdilik umutlandırmaktadır. Aksi bir sonuç şehrimize de hemşerilerimize de demokrasiye de yakışmayan bir sonuç olacaktır. Her halükarda seçim sonuçlarının ülkemize ve aziz Türk milletine hayırlar getirmesini temenni ediyoruz. Çünkü bu süreçler birçok seçim bölgesinde şu anda bizim bizde olduğu gibi devam etmektedir. Kesin sonuçlar Yüksek Seçim kurulundan açıklanıncaya kadar her şey mümkündür. Haklı gerekçelerle birçok seçim bölgesinde seçimlerin iptal olabileceği gibi bazılarında oyların yeniden sayılması sonunda; kesin olmayan sonuçlarına göre kazandığı kamuoyunda ilan edilen birçok adayın değişmesine de yol açabilecektir.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *