BAHANE ETMEYİN HİZMET EDİN!

176

Kütahya Belediyesinin borçlarını seçimden önce açıkladıklarını hatırlatan Eski Başkan Prof. Dr. Alim Işık, artan gelirlere dikkat çekerek “Kasada para yokmuş algısıyla Kütahya’ya zaman kaybettirmeye, bunları bahane etmeye kimsenin hakkı yoktur. Kütahya hizmet beklemektedir.” Dedi.

Kütahya Belediyesi Eski Başkanı Prof. Dr. Alim Işık MHP İl Başkanlığında basın mensupları ile bir araya geldi. 9 ay önce yapılan genel seçimlerle kıyaslandığında MHP’nin çok başarılı bir seçim dönemi geçirdiğini belirten Işık, il genelinde de yaklaşık yüzde 14 civarında olan il genel meclisi oyunu yüzde 90 oranında arttırarak yüzde 25,6’ya çıkarıp Türkiye’nin en başarılı illerinden birisi olduklarını ifade etti. Işık, tek üzüntülerinin aldıkları 6 ilçe, 5 belde belediyesine karşın merkez belediyesinin 2014’te yaşanan sandık operasyonunda benzer operasyonla kaybedildiğini belirtti.

‘KÜTAHYA’YA ZAMAN KAYBETTİRMEYİN’

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Kütahya Belediyesi Eski Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’nin belediye borçlarından bahsederken gelirin 15 kat arttığını gizlediğine dikkat çekti. 2024 yılı gelir gider bütçesinin 4.3 milyar TL olduğuna değinen Işık, “Elinizde bu bütçe olacak 1.7 milyar borç var diyeceksiniz. Ki bunların 1 milyardan fazlası uzun yıllara yayılmış borçlar. Borcun tamamı bugün ödenecekmiş ve kasada para yokmuş algısıyla Kütahya’ya zaman kaybettirmeye hiç kimsenin hakkı yoktur.” Şeklinde konuştu.

‘BORÇ MAL VARLIĞINA KIYASLA DÜŞÜK’

1.7 milyar TL’lik borcun bir belediye için özellikle geliriyle ve mal varlığı kıyaslandığında son derece düşük, çevrilebilir bir borç miktarı olduğunu vurgulayan Işık, “Bunları bahane etmeye kimsenin hakkı yoktur. Kütahya hizmet beklemektedir.” İfadelerin kullandı.

‘BORÇLARI ÖDEYİP TAAHHÜTLERİNİZİ YERİNE GETİRECEKSİNİZ’

Başkanlığı döneminde ilk günden itibaren Kütahya Belediyesi’nin tüm gelirleri ve harcamalarının elektronik ortamda kayıt altına alınarak bir kuruş dahi sistem dışı işlem yapmadıklarının altını çizen Işık, 5 yılda 150 yıl boyunca yapılamayan birçok kalıcı eseri şehre kazandırmanın onurunu yaşadığını dile getirdi. 9 Mart’taki Proje Tanıtım Toplantısında gelir gidere dair son verileri açıkladıklarını belirten Işık, “Maalesef seçim sonrasında bazı algı operasyonlarıyla Kütahya Belediyesi çok borçlu, iş yapmamış gibi göstermeye çalışılıyor. 2019 yılında devraldığımızda toplam 650 milyon TL karşılığında ve o günkü gelir bütçemizin yaklaşık iki buçuk katı olan borcumuzun dolar karşılığı yaklaşık 112 milyon dolar. Gelirler 2019 yılında 49 milyon dolar civarındaydı. 2024 yılında 9 Mart tarihi itibariyle borcumuzu 45 milyon dolar gelirlerimizi de 132 milyon dolar olarak sizlerle paylaştık. “1.7 milyar Türk lirası borç bırakıldı” denerek gelirin 15 kat arttığı gizlendi. 2018 yılında devletin resmi bilanço verilerine göre 650 milyon TL borç 112 milyon dolara tekabül ediyor. Buna karşılık Kütahya Belediyesi’nin tüm maddi duran varlıkları toplam 730 milyon TL, dolar karşılığı 112 milyon dolar.” Dedi. 2023 yılı borç miktarının 1.2 milyar TL yani 42 milyon dolar, varlıkların ise 11.3 milyar TL yaklaşık 400 milyon dolar olduğunu belirten Işık, “Oradan buraya gelmiş belediyeye 1.7 milyar lira borçla devraldım bir şey yapmazsak kusura bakmayın dercesine beceriksizliklerini ortaya koyan bir yönetimi uyarıyorum. Şahsım meclis üyeleri ve partimizin il ilçe temsilcileri bunun takipçisi olacak. Belediye kaynaklarını çar çur edemezsiniz hem borçları ödeyip hem taahhütlerinizi yerine getireceksiniz.” Dedi. Işık, 31.12.2023 tarihi itibariyle 734 milyon 964bin TL kredi borcu, 612 milyon 421bin TL cari borcun devredildiğini aktardı.

‘GAYRİMENKUL ZENGİNİ BİR BELEDİYE DEVRETTİK’

Personel harcamalarının belediye bütçesinin yüzde 40’ını geçemez kuralına karşılık Belediye Denetim Komisyonunu raporuna göre personel harcamalarının belediye bütçesinin yüzde 2.40’ına tekabül ettiğini belirten Işık, “Personel fazla değil. Kütahya evlatlarının ekmeğiyle kimsenin oynamaya hakkı yok.” şeklinde konuştu. 1,5 milyon metrekare taşınmaz kazandırıp 515 bin 743 metrekareyi de sattıklarını dile getiren Işık, gayrimenkul zengini bir belediye devrettiklerini ifade etti. Işık, “Elinde gayrimenkul de var. Tüm varlıklar toplamı da 12 milyar TL, 400 milyon dolar. Bunun 10’da birini düş geriye kalan 10’da 9 Kütahya’yı ihya eder.” Şeklinde konuştu.

‘O GÖRÜŞMEYİ KENDİLERİ SIZDIRDI’

Seçim sürecinde “keşke şunu da yapsaydık” diyeceğimiz hiçbir şey bırakmadıklarına değinen Işık, “Ancak iftar vaktinde ara verilmeme kararına rağmen sandık başkanların verdiği ara ile birçok sandık operasyonun yapıldı. Bu süreçte bize aktarılan partimize aktarılan usulsüzlükleri ve yaşananları Merkez İlçe Seçim Kuruluna talepte bulunduk. AK Partinin de itirazını içeren 125 sandığı konu alan dilekçesi de görüşülmüş AK Parti’nin dilekçesi ilçe seçim kurulunda kabul edilirken aynı içerikli fakat daha çok sandıkta usulsüzlük tespit edildiğini kaybettiğimiz 340’a yakın sandığı yeniden sayılmasını talep ettiğimiz MHP dilekçesi maalesef ret edilmiştir. Bunun üzerine il seçim kurulana yaptığımız itiraz sonucu geçersiz oyların bulunduğu sandıkların tamamının sayılmasına karar verildi.  CHP yüksek seçim kuruluna sandıkların sayılmaması için başvuruda bulundu. O sırada sosyal medyaya “her şey kılıfına uygun sayın başkanım yeter sandıklar sayılmasın” denen bir paylaşım düştü. CHP’li belediye başkan adayının “başkanım” ifadesiyle birisiyle yaptığı WhatsApp görüşmeleri sosyal medyaya sızdırıldı.  Savcılığa başvurdular ama Sayın Başkan ben böyle bir görüşme yapmadım diyemedi.” Dedi. İlin valisine ağıza alınmayacak hakaretlerde bulunulan görüşmenin takipçisi olacaklarını belirten Işık, bu paylaşımı sandıkların saydırılmaması için baskı altın almak amacıyla kendilerinin sosyal medyaya sızdığını iddia etti.

‘KÜTAHYA’NIN KADERİ İLE 10 YIL SONRA YENİDEN OYNANDI’

Yeniden sayım sırasında birçok usulsüzlüğü kayıt altına aldıkları için YSK’ya olağanüstü itirazda bulunduklarını açıklayan Işık, “Seçimlerin iptal edilerek yeniden yapılması talebimiz dikkate alınmadı. Usule mevzuata uygun olmadan alınan ret kararı ile başka illerden yapılan itirazların olağanüstü olaylara sebep olabileceği değerlendirmeleri sonucunda toptan reddedilerek Kütahya kurban edildi. En yüksek kurum Kütahya’nın hakkını yedi. 31 Mart 2024 tarihinde aradaki farkın 602 oy olduğu buna karşılık geçerli sayılan oy pusulanın toplamı 137bin 111 olmasına karşılık geçersiz ve hesaba katılmayanların 5bin 659 oy olduğu geçersiz sayılan oy pusulalarının 6Nisan 2024 tarihinde yeniden sayılması sonucunda elde edilen rakamlara baktığımızda aradaki farkı 571 oya düştüğü. Geçersiz veya hesaba katılmayan oy pusulalarının  toplam sayısını da 5bin 368 oya düştüğü aradaki MHP lehine olan 31 oy farkının tüm sandıklardaki geçerli oylar da sayıldığında aynı oranda dağıtılması durumunda en az 253 oy farkla MHP lehine bir sonucun çıkabileceği YSK’ya sunuldu. Geçersiz oylar ile geçerli oyların karıştığı torbalar tespit edilirse tümünün yeniden sayılması gerekir kararına istianeden sadece 9 sandıkta yeniden sayım yaptırabildik. Maalesef YSK ve bazı partilerin red oylarıyla yeniden sayım yapılamadı. Toplamda bin 650 oy kayıp. Seçim geçse de unutulmayacak çünkü partilerden partilere oy kaydırıldı, yok olan oylar oldu. Kütahya’nın kaderi ile 10 yıl sonra yeniden oynandı” şeklinde konuştu.

ŞAHSİ EŞYALARIMI ALMAYA DAHİ MÜSAADE ETMEDİLER

Gece 3’te biten yeniden sayımdan yarım saat sonra mazbatanın hazırlandığını ifade eden Işık, devir teslim günü yaşananları şöyle anlattı: “15.30 civarında telefonumda arama gördüm 16 civarında geri döndüm. 18:30’da devir teslim törenine çağrıldım.” Olağanüstü itiraz sebebiyle il dışında çıkıyorum en kısa zamanda dönüp bize yakışan şekilde devir teslim yapalım” dedim. O gün yapılan açıklamalar Kütahya’ya yakışmadı. Şahsi eşyalarımın da bulunduğu odama girilmesi belediye tarihinde bir ilktir. “Kırdırarak girerim” diyor. Benim özel evraklarımdan şahsi eşyalarımı dahi almama müsaade etmeden emniyet güçlerine kapı açtırıldı, açılmasaydı kırılarak girilecekti.”

‘KÜTAHYANIN ÖZ EVLADIYIM BURADAYIM’

Kütahya’nın öz evladı olduğunu bu şehirde yaşayacağını belirten Işık, “Kütahya Belediyesi yönetiminin yapacağını her türlü yanlışın takipçisiyiz. Meclis üyesi arkadaşlarımız başta olmak üzere bu şehrin kaderi ile kimseye oynatmamaya ant içtik. Biz buradayız.” Dedi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez 3 dönem milletvekilliği, bir dönem başkanlığı yaptığını dile getiren Işık, bu şehrin son 20 yılına hizmet etmekten onur duyduğunu, bu şehrin ve ülkenin derdiyle dertlenmeye devam edeceğini makamlar gelip geçici Kütahya’nın ilelebet var olacağını vurguladı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *