VATANDAŞ İLAÇ BULAMIYOR

1494

Yasal düzenlemeyle ilaçta KDV oranının yüzde 8’den yüzde 10’a çıkartılmasının ardından vatandaşın tepkisinin yine eczacılara olacağını belirten Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan fiyatlar artsa da vatandaşın ilaç bulmadığını ifade etti. SGK’nın acilen bu konuda adım atması gerektiğini belirten Ceylan “SGK şu anda hastalara zulmetmektedir” dedi.

İlaç fiyatlarında yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 10’a yükseltildi. İlaç fiyatlarının artmasına rağmen vatandaşın ilaca yine ulaşamadığını ve büyük bir ilaç yokluğu çekildiğini dile getiren Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan ilaç sektöründe yaşanan sorunları GAZETE KIRKÜÇ’e anlattı.

‘SGK HASTALARA ZULMEDİYOR’

İlaç sektörünün son bir yıldır çok sıkıntılı bir sektör haline geldiğini ifade eden Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan eczacıların zor bir zeminde ticaret yapmaya çalıştıklarına vurgu yaparak “Sosyal güvenlik Kurumu’nun (SGK) Sağlık Uygulama Tekniği’nde (SUT) hastanın ilaca ulaşmasını belirleyen kurallar tamamen, hastanın ilaca ulaşmasını engeller duruma gelmiştir. Hastalar oradaki değerleri taşımayan güncel kurallardan dolayı ilaçlara ulaşamamaktadır” ifadelerini kullandı. İlaçla hayatına normal devam edebilen vatandaşın şu an ilaç sıkıntısı çektiğini hatırlatan Ceylan SGK’nın acilen adım atması gerektiğinin altını çizerek “SGK şu anda hastalara zulmetmektedir. Sanki hasta ilacı almasın diye çalışan bir kurum haline geldi” diye konuştu.

‘İHRACAT DURDURULMALI’

İlaçlarda KDV oranının artmasından sonra da vatandaşın tepkisinin devam edeceğine dikkat çeken Ceylan tepkinin sadece fiyat artırılmasına olmayacağını ifade ederek “İlaçlar diğer Avrupa ülkelerine göre Türkiye’de daha ucuz olduğu ve devletimiz de ihracat rakamlarının yükselmesini istediği için birçok ilacın ihracatı yapılıyor. İlaç ihracatının durdurulmaması ilaç sektörünü rahatlatırdı ama kesinlikle durdurulmadı” şeklinde konuştu.

‘ÜLKEMİZ İLAÇ SIKINTISI ÇEKERKEN BİZ İHRAÇ EDİYORUZ’

Daha önce bakanlık tarafından bir adım atılacağını ancak şu ana kadar yapılan bir hamle olmadığını vurgulayan Ceylan şu ifadeleri kullandı; “Sağlık Bakanlığı tarafından durdurulabileceği söylenmişti ama bu yönde hiçbir hamle yapılmadı. Bu ülkenin insanı ilaç sıkıntısı çekerken hala ülkemiz ilaç ihraç ediyor. Çok uzun zamandan beri ihraç sorunu çözülmüş değil.”

‘VATANDAŞ İLAÇ İÇİN

BÜTÜN ŞEHRİ GEZİYOR’

KDV oranlarının artırılmış olmasının vatandaştan tepki alacağını ancak sorunun bununla bitmediğini dile getiren Ceylan ilaç tedarik sorununu hatırlatarak “Antibiyotik yok şu an elimizde ve kimsede yok. Vatandaş kapı kapı nöbetçi eczane geziyor. Bu nöbetçi eczanelerde yan yana olmuyor. Bütün Kütahya’yı geziyor. Vatandaş canından bezip, eczacı hala ilaç yok dediğinde tepkisi bize oluyor. Ben kendimi vatandaşın yerine koyduğum zaman bunun sorumlusu Sağlık Bakanlığı ve İlaç Tıbbi Kurumu gibi düşünmem. O an eczanede bu durumla yüzleşince tepkiyi bize veriyor” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ HAKSIZ”

Eczacının bir yandan da gelir kapısının ilaç olduğunu belirten Ceylan “Vatandaş haklı mı? Hayır, haksız. Çünkü ben zaten ilaç satarak para kazanıyorum. Elimde varsa neden satmamayım. Ama ilaç elime gelmiyorsa, o ilaç ülkede yoksa bir eczacı bu ilacı nereden bulabilir? Ayrıca eczacı ilaca zam istemez. Bu bizim istediğimiz bir şey değil. İlaç firmaları zam isterler, zammı alamadıkları zaman da ilaç üretimini ya yavaşlatırlar ya da tamamen durdururlar” ifadelerini kullandı.

‘ECZACININ VE HASTANIN

SESİ DUYULMUYOR’

İlaç fiyat kararnamesinin acilen güncellenmesi gerektiğini ve bunu her fırsatta gündeme getirdiğini kaydeden Ceylan “Bu sorun hala devam ediyor. İlacın ihracat maddesi olmaktan çıkarılması lazım. Ülkedeki ilaç sorunu çözülene kadar bunu yapmak zorundalar” dedi. İlaçla ilgili adımların çok hızlı ve bekletilmeden yetkili merciler tarafından atılmasının önemine dikkat çeken Ceylan sözlerine şöyle son verdi; “Kanser hastaları başta olmak üzere birçok ilaca erişim sorunu var. Ve hasta için o an kullandığı ve düzenli olarak kullanmak zorunda olduğu ilaç hayatı açısından çok önemli. İlaç tedarik sorununun bir an önce çözülüp fiyatlandırmanın da bir tabana oturtulması lazım. Eczacının ve ilacı bulamayan vatandaşın sesi duyulmuyor.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *