ARAYI İLK OLARAK ONLAR BULACAK

181

Kiracı ile ev sahibi uyuşmazlıklarında arabulucuya gitmeden dava açılamamasının hem toplumsal uzlaşı kültürüne fayda sağlayacağını hem de mahkemelerdeki yükü azaltacağını belirten Arabulucu Avukat Murat Tuncay, mahkemelerde bu konudaki dosya sayılarında yüzde 50 artış olduğuna dikkat çekti.

ANLAŞAMAZLARSA DAVA AÇILACAK

1 Eylül’den itibaren kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan uyuşmazlıklar önce arabulucuya gidecek. Kararın sağlayacağı faydaya dair açıklamada bulunan Arabulucu Avukat Murat Tuncay, “Bu şu demek arabuluculuğa gitmeden arabuluculukta anlaşma olmadığına dair tutanak tutulmadan mahkemede dava açılmayacak” ifadelerini kullandı.

‘DAVALARDA YÜZDE 50 ARTIŞ VAR’

Kira davalarının yaşanan kira artışları sebebiyle Kütahya’da son bir yıllık dönmede arttığını ifade eden Tuncay, mahkemelerdeki dosya sayılarında yüzde 50 artış olduğuna dikkat çekti.

Uygulamanın Kütahya’da ve Türkiye çapında mahkemelerin yükünü azaltacağını vurgulayan Tuncay,  arabuluculuğun yüzde 50 ile yüzde 70 arasında başarı sağladığını açıkladı.

‘MİLLET BU YÜZDEN BİRBİRİNİ VURUYOR’

Arabuluculuk toplumsal uzlaşı kültürüne sağladığı faydaya dikkat çeken Tuncay, “Ev sahibi kiracı anlaşmazlıkları bazen karakolda bitiyor millet birbirini vuruyor. Kütahya’da benim bildiğim son olayda 1 ölü 5 yaralı vardı. Her gün gazetelerde böyle bir olay okuyoruz. Arabuluculuk sistemi hem bunun  önüne geçmiş oluyor. Hem mahkemelerin iş yükünü azaltıyor.

ARABULUCUYA BAŞVURMAK ZORUNLU OLACAK

Kiralara yüzde 25 artış sınırı getiren düzenlemenin 1 Temmuz 2024’e kadar uzatılmasının ardından Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül’den itibaren kira davalarında ‘zorunlu arabuluculuk’ döneminin başlayacağını açıkladı. Bu düzenlemeye kira bedeli veya tahliye ile ilgili dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu olacak.

Arabulucu Avukat Murat Tuncay, düzenlemeyi Gazete Kırküç’e değerlendirdi. Arabuluculuğun kanunla iş hukuku, tüketici uyuşmazlığı ve ticari uyuşmazlıklarda zorunlu hale geldiğini belirten Mustafa Tuncay, “1 Eylül’den itibaren de miras, mal paylaşımı ile kira uyuşmazlıklarında da zorunlu hale geliyor. Bundan sonra mahkemeye gitmek için tüm uyuşmazlıkların öncelikle arabuluculuktan geçmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

‘BÜYÜK BİR ARTIŞ VAR’

Daha önce bir senede ev sahibi kiracı uyuşmazlıkları sebebiyle mahkeme 100 dosya görülüyorsa bir senede 150 dosya görülmeye başladığını dile getiren Tuncay, bu artışın büyük bir artış olduğuna değindi. Tuncay, “Bu karar Anlaşmış olan her dosya artık mahkemeye gitmeyecek demektir.” Şeklinde konuştu.

DAVALARIN YÜZDE 70’İ KİRACILAR

YÜZDE 30’U EV SAHİBİ LEHİNE

Kira davalarında arabuluculuğa gidilmediği durumlarda davayı hangi tarafın kazanacağı ise duruma göre değiştiğini dile getiren Tuncay, “Bazen kiracı bazen ev sahibi haklı oluyor. Ama kanunlar genelde kiracıların lehine. Sayı vermek gerekirse davaların yüzde 70’i kiracılar lehine sonuçlanıyor. Yüzde 30’u ise ev sahibi lehine sonuçlanıyor.” Dedi.

Arabuluculukta yapılan anlaşma belgeleri mahkeme kararı hükmünde olduğunu dile getiren Tuncay,  karar 1 Eylül’den itibaren uygulanacak. Ama şu anda da uyuşmazlık yaşan ev sahibi ve kiracılar arabuluculuk yöntemine başvuruyor. Daha ben bugün yaptım bir arabuluculuk” diyerek sözlerine son verdi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *