BELEDİYE MECLİSİ SEÇİM ÖNCESİ SON BÜTÇEYİ OYLADI ‘SANDIKTAKİ İRADE ORTAYA ÇIKARACAK’

225

2024 mali yılı gider bütçesinin 4 milyar 594 milyon TL, gelir bütçesinin 3 milyar 876 milyon TL olarak kabul edildiği Belediye Meclisi Toplantısında konuşan Başkan Işık, belediye bütçesini yaklaşık 15 kat artırdıklarını ifade etti. Işık, yapılan yapılmayan her şeyin vatandaşın sandıktaki iradeleri ile ortaya çıkacağını dile getirdi.

Kütahya Belediye Meclisi 5. Dönem 10. Olağan 2. Birleşim Toplantısı, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda yapıldı. ‘2024 Mali Yılı ve Takip Eden İki Yıla Ait Belediye Bütçesinin müzakeresi’ tek gündemi ile toplanan mecliste 2024, 2025, 2026 mali yılı bütçe teklifi açıklandı. Mecliste 30 Müdürlüğün gider bütçesinin tek tek okundu. 2024 yılında en büyük gelir kalemi; 2 milyar 85 milyon ile diğer gelirler, 982 milyon TL ile sermaye gelirleri, 528 milyon TL Teşebbüs ve mülkiyet gelirleri olarak belirlendi. 2025 mali yılı toplam gelir 4 milyar 398 milyon, 2026 mali yılı toplam gelir 4 milyar 790 milyon TL olarak öngörüldü.

BÜTÇE DENKLİĞİ SAĞLANDI

Kütahya Belediye Meclisi 2024 Mali Yılı ve Takip Eden İki Yıla Ait Belediye Bütçesinin müzakeresi için Kasım ayı içerisinde ikinci kez toplandı. Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık gerçekleştirilen toplantıda 2024 mali yılı gider bütçesi toplam 4 milyar 176 milyon TL, 2025 mali yılı gider bütçesi 4 milyar 594 milyon TL, 2026 mali yılı 4 milyar 962 milyon TL olarak belirlendi. 2024 mali yılı gelir bütçesi ise toplamda 3 milyar 876 milyon TL olarak tahmin edildi. 2024 yılında 192 milyon TL borç ödeme, 492 milyon TL borçlanma öngörülürken 300 milyon TL net borçlanma ile bütçe denkliği sağlandığı açıklandı.

EN BÜYÜK PAY İCRACI MÜDÜRLÜKLERE

Bütçeden en fazla payı 1 milyar 692 milyon 950 bin TL ile Fen İşleri Müdürlüğü, 431 milyon 115 bin ile  Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü, 225 milyon 380 bin TL ile Park Bahçeler Müdürlüğü 195 milyon 430 bin TL ile Makine ikmal bakım ve onarım müdürlüğünün aldığını açıklayan Başkan Işık, icracı müdürlüklerinin ağırlıkta olduğuna dikkat çekti.

BÜTÇEYİ 15 KAT ARTIRDIK

Bütçenin devraldığımız dönemde 5 yıl önceki dönem bütçe kalemleri ile kıyaslaması yapıldığında yaklaşık 15 kat arttığını ifade eden Başkan Işık, seçim öncesi son bütçenin hazırlandığını belirtti. Son 3 aylıda 5 yıllık dönemi doldurduklarında yapılan yapılmayan her şeyin vatandaşın yapacağı değerlendirme sonucunda sandıktaki iradeleri ile ortaya çıkacağını dile getiren Başkan Işık, “Biz vatandaşlarımızın şartlar gereği zamanında yerine getiremediğimiz taleplerinde onların hoşgörüsüne sığınıyoruz.” Dedi. 2024-2025-2026 Mali Yılı Belediye Bütçesi meclis üyelerinin oylarıyla kabul edildi.

‘SANDIK HATAYI HESAPSIZ BIRAKMAZ’

AK Parti grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Mahmut Öztaş, “Verilen sözler yapılanlar, yapılmayanlar kıymetli hemşerilerimiz tarafından değerlenebilecek ve bu bağlamda bir karar verilecektir. AK Parti grubunun Kütahya’mızın menfaatinde olacak tüm projelerde siyaset gözetmeksiniz yapıcı ve destekleyici bir anlayışla görev yaptığı hem meclis hem de tüm vatandaş tarafından biliniyor. Bu meclisteki azınlık da çoğunluk da milli iradenin eseridir. Bu konuda yapılan ve yapılacak tüm yorumlarda bu unutulmamalı. Her konuda aynı düşünmek zorunda değiliz, bizi buraya getiren irade her şeyi görür ve kararı verir. Sandık hiçbir zaman hatayı hesapsız bırakmadı. Kütahya’nın hak ettiği yere gelebilmesi adına AK Parti grubu olarak her diam göreve hazır umut taşımaktayız.” İfadelerini kullandı.

‘BİZ ÇOK REKLAM İZLEDİK’

CHP grubu adına söz alan Belediye Meclis Üyesi Ruhsen Kumdalı, Bütçe hazırlanırken gayretle ve büyük özveri ile çalışıldığına dikkat çekerek harcamalar ve ödenekler belirlenirken enflasyon oranlarının göz önüne alınması gerektiğine değindi. Kumdalı seçim öncesi ilan giderleri için bütçenin artırılmasına ise eleştiri getirdi. Türkiye’deki her belediye gibi belediye faaliyetlerini vatandaşa görünür kılacaklarını ifade eden Başkan Işık, “Biz devraldığımızda çok reklamlar izlemiştik. Ama biz icraatları reklamlarını yapacağız.” Dedi.

‘YOL HARCİRAHLARIMIN 1 KURUŞUNU KULLANMADIM’

Her kalem harcamanın titizlikle analiz edildiğine değinen Başkan Işık, “Kütahya Belediye Başkanlık Makamının ve buna bağlı olarak Özel Kalem Müdürlüğü harcamasının en hassas terazi ile tartılarak yapıldığından kimsenin şüphesi olmasın. Elbette makamımıza gelen herkes makama ve Kütahya’ya yakışacak şekilde ancak hiçbir israf yapılmadan ağırlanıyor. Temsil ve ağırlama bütçesinden başka harcamalar yapmıyoruz. Başka gideri buradan ödeme gibi daha önce yaşanmış ya da başka kurumlarda hala yaşanan uygulamayı yapmıyoruz.”şeklinde konuştu.  5 yıla yakın görev sürem boyunca yurt içi yolluk ve harcama kaleminin 1 kuruşuna dahi dokunmadığına değinen Başkan Işık, “Tüm harcırahlarımı belediye kasasına bıraktım. Sadece birkaç yurtdışı görevlendirmemde; onu da uzun süre kullanmadan, bu harcırahı şartlar nedenliye kullanmak zorunda kaldım. 5 yıl boyunca belediye bütçesinden yurtiçi 1 kuruş harcama yapmadım.” Dedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *