‘MESLEK ONURUNU GERİ İSTİYORUZ’

119

Eğitim emekçisinin, sorunlarını çözmek yerine öğretmene önlük giydirmeye çalışanların boş sözlerine ihtiyacı olmadığını belirten Eğitim-İş Kütahya Şube Başkanı Timur Demirdelen, öğretmenlerin meslek onurlarını geri istediğini vurguladı. Demirdelen, Öğretmenler Günü’nde verilecek en büyük hediyenin eğitime, sahip çıkmaktır olduğunu dile getirdi.

Eğitim İş Kütahya Şubesi, 24 Kasım Öğretmenler Gününde Azerbaycan Parkı’nda öğretmenlerin meslek hayatlarında yaşadığı sorunlara dikkat çeken bir basın açıklaması yaptı. 24 Kasım Öğretmenler Gününün bir gurur nişanesi olduğu kadar durumu, yıllardır günden güne kötüleştiren bir yönetim anlayışı nedeniyle eğitimi ve eğitim emekçisi için aynı zamanda burukluğun günü olduğunu ifade eden Şube Başkanı Timur Demirdelen, Eğitim-İş’in Öğretmenler Günü için binlerce öğretmenle görüştürerek oluşturduğu güncel anketten bilgiler sundu.

Yöneticiler tarafından öğretmenlerin sözüne, fikrine değer verilmediğine değinen Demirdelen, “Öğretmenlerin yüzde 78’i çalıştığı kurumlarda görevde yükselmenin kişisel ve siyasi referanslardan, yani torpilden geçtiğini anlatıyor. Yüzde 88’i de görevde yükselme sınavlarının güvenilir olmadığından emin. Öğretmenlerin yüzde 63’ü okul yöneticileri tarafından siyasi baskı gördüğünü söylüyor. Öğretmenlerin yüzde 90’ı önü alınmayan eğitimciye şiddet olayları nedeniyle kendini güvende hissetmiyor. Mesleğe ihanet kanunu olan ÖMK nedeniyle okulda çalışma barışı kalmadı diyenlerin oranı da yine yüzde 90.” İfadelerini kullandı.

‘ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 99’U EĞİTİMDE NİTELİĞİN DÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLÜYOR’

Öğretmenlerin yüzde 95’inin maaşının yetersiz olduğunu söylediğini ifade eden Demirdelen, “Öğretmenlerin yüzde 96’sı “gelecekten ümitli değilim” diyor. Öğretmenlerin yüzde 65’i esnaf, yüzde 37’si şahıslara borçlu. Ülkede kira ortalaması 8.500 liraya tırmanmışken maaşının yarısına yakını barınmaya giden öğretmenler, geçim derdinin ağırlığı altında ezilmekte. Maaşından herhangi bir birikim yapamayan öğretmenlerin oranı yüzde 91. Öğretmenlerin yüzde 60’ı görevden alınma korkusu yaşıyor. Öğretmenlerin yüzde 99’u eğitimin niteliğinin her gün biraz daha düştüğü tespitinde birleşiyor.” Şeklinde konuştu.

‘ÖĞRETMEN AÇIĞI KADAR ATAMA YAPILMIYOR’

Eğitim emekçisinin, bu sorunları çözmek yerine öğretmene önlük giydirmeye çalışan, MEB’in raporlarında ortaya çıkan öğretmen açığı kadar bile öğretmen ataması yapmayan, protokol adı altında gerici yapıları eğitimin taşeronu haline getirenlerin boş sözlerine ihtiyacı olmadığını belirten Demirdelen, taleplerini de şöyle sıraladı: “İnsanlık onuruna yaraşır bir ücret alıp, insanca yaşamak istiyoruz. Eğitim çalışanları arasında ayrımcılık yaratacak uygulamalara son verilmesi istiyoruz! Ücretli, sözleşmeli öğretmenliğe son verilmesini, kadrolu güvenceli atama yapılmasını istiyoruz! Öğretmen ve yönetici atamaları başta olmak üzere tüm atamalarda mülakatın kaldırılmasını, tüm kademelerde somut kriterler ile liyakatın esas alınmasını istiyoruz! Ek ders ücretlerimizin emekliliğe sayılmasını talep ediyoruz! Eğitim emekçilerinin köle değil geleceğin mimarları olduğunun idrak edilmesini istiyoruz! Sadece öğrencilerimiz ve kendimiz için değil ülkemizin geleceği için laik, bilimsel, adil ve kamusal eğitim istiyoruz! Eğitim kurumlarımızın personel ihtiyacının, hükümetin ekonomi ve eğitimde din eksenli politikaları ile değil nesnel ve bilimsel kriterlerle belirlenmesini talep ediyoruz! Yeterli sayıda öğretmen ve yardımcı personel istihdam edilmesini istiyoruz! Öğretmenlere ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin önüne geçecek önlemler alınmasını talep ediyoruz! Her şeyden önemlisi meslek onurumuzu geri istiyoruz!”

Eğitimin aynı zamanda ülkenin geleceği için hayati olduğunu hatırlatan Demirdelen, “Öğretmenler Günü’nde bize vereceğiniz en büyük hediye, haklı kavgamıza omuz vermek; kendinize yapacağınız en büyük iyilik ülkenin eğitimine, yani geleceğine sahip çıkmaktır.” Diyerek çocukları için iyi bir eğitim, ülkesi için parlak bir gelecek düşleyen tüm yurttaşları mücadeleye destek vermeye davet etti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *