FENOMEN DEĞİL DOKTOR ÖNERSİN

976

Gıda takviyesi, kozmetik, bakım ürünü gibi sağlığı etkileyecek her ürünün eczanelerdeki ruhsatlı ürünlerden temin edilmesi gerektiğini belirten Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, fenomenlerin sattığı ya da internette satılan ürünlerin güvenirlik açısından büyük bir soru işareti olduğuna dikkat çekti.

Türkiye, son günlerde sosyal medya fenomenlerinin “kara para aklama ve vergi kaçırma” iddialarıyla çalkalanıyor. Son dönemde yaşananlar kendi markasını yaratarak sosyal medya hesaplarından ürün satışı yapan fenomenlerin, sattıkları ya da önerdikleri ürünlerin güvenliği hakkında şüpheleri bir kez daha akla getirdi.

Sosyal medyadan ve online alışveriş platformları üzerinden yapılan alışverişin hızla yaygınlaştığı son dönemlerde Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, sosyal medya fenomenleri tarafından satılan, önerilen veya internetten alınan sağlık ürünlerinin güvenilirliği hakkında açıklamalarda bulundu.

Olayın iki boyutlu olduğuna değinen Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, “Hem internet satışı olup hem de eczanede satılması gereken ürünler, hem influencer denilen sosyal medya ünlülerinin pazarladığı ürünler var. Bu konuda en net söylenecek şey şudur; sağlığınızı etkileyecek gıda takviyesi, kozmetik ürünü, bakım ürünü ne olursa olsun eczanelerimizdeki ruhsatlı ürünlerden temin edin.” İfadelerini kullandı.

‘FASON OLARAK ÜRETİP

ETİKETLEME YAPIYORLAR’

Bu ürünlerin ruhsatlı olması gerektiğinin altını çizen Ceylan, “Eczanede satılan her ürün Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı ruhsatlı bir şekilde eczanelere geliyor. Eczanelerde ruhsatsız ürün satılması mümkün değil, hepsi kayıtlı.” Dedi. Sosyal medya fenomenlerinin kendi markaları adı altında çeşitli ürünler piyasaya sürdüğünü belirten Ceylan, “Üretimlerini de kendileri yapmıyorlar. Fason üretim yaptırarak etiketleme yapıyorlar sadece. Dolayısıyla bu ürünün ne olduğu, içeriğini, hastaya yararlı mı zararlı mı olduğunu bilmiyoruz. Alerjik reaksiyona sebep olabilecek maddeler içerip içermediği, etiket varsa etikette bahsedilen içeriklerin gerçekten beyan edilen oranlarda olup olmadığı belli değil. Halk sağlığı açısından hastaya yarar zarar açısından kontrol edilmesi mümkün değil.” Şeklinde konuştu.

‘SAĞLIĞINIZI ETKİLEYECEK HER ÜRÜNÜ ECZANEDEN ALIN’

Fenomenlerin sattığı ya da internette satılan sağlık, kozmetik, bakım ürünlerinde güvenirlik açısından büyük bir soru işareti olduğuna dikkat çeken Ceylan, vatandaşlarımız bunu bilmesi gerektiğini ve kendi sağlıkları açısından bu ürünleri eczanelerden almaya gayret göstermesi gerektiğini belirtti.

‘HALK SAĞLIĞI AÇISINDAN TEHLİKE ARZ EDİYOR’

Vatandaşların, internet üzerinden veya sosyal medya üzerinden tanıdığı kişilerden aldıkları ürünlerin güvenilirliği hakkında büyük şüphe duymaları gerektiğini belirten Ceylan, “Yapılan denetimlerde, hastaların internetten aldığı ürün ile İl Sağlık Müdürlüğüne, Tüketici Haklarına yaptıkları şikayetler sonucunda internete satılan sağlık, kozmetik ürünlerinin sahte olduğu ve içeriğinin etikettekinden farklı olduğu tespit ediliyor. Halk sağlığı açısından tehlike arz ettiği görülüyor.” Şeklinde konuştu.

‘BİREBİR AYNI GÖRÜNÜMDE SAHTE ÜRÜN’

Vatandaşların genelde eczanelerdeki fiyatın daha yüksek olduğundan şikayet ettiğine değinen Ceylan, “İnternetteki fiyatın çok daha alınabilir olduğunu söylüyorlar. Ancak asıl şüphe orada. Yani eczanede bu ürünler zaten küçük miktarda kar konulup vatandaşa ulaştırılmaya çalışılıyor. Bu ürünler çok daha düşük fiyatlarda internette satılıyorsa bu çok büyük ihtimalle sahte olduğunun ispatı.” İfadelerini kullandı. Bir eczacı arkadaşlarının kendi sattığı ürünün kutu, ambalaj da dahil birebir aynı çok bilindik bir alışveriş sitesinden aldığını ve denemesini yaptığını dile getiren Ceylan, ürünün sahte çıktığını vurguladı.

‘FENOMENLERİN BUNUN İÇİN EĞİTİMİ YOK’

Fenomenlerin bu ürünleri satmak ya da üretmek için herhangi bir eğitim almadığını vurgulayan Ceylan, “Bu insanlar bu ürünleri sadece ticari kar amacıyla vatandaşın sağlığını hiç düşünmeden satıyorlar. Tablo çok net aslında vatandaşın bunu düşünmesi lazım.” İfadelerini kullandı.

‘FENOMEN DEĞİL DOKTOR TAVSİYE ETSİN ’

Kozmetiğin kişiye özel ürün olduğunu altını çizen Ceylan, Örneğin bir güneş kremi içerdiği maddeler ile birine alerji yapar birine yapmaz. Bu yüzden doktor tavsiyesi ile eczaneden alınmalıdır. Buradaki en büyük tehlike bu. Fenomenler kullanıyor “Ay çok güzel oldu mutlaka alın” diyor. Bir gün sonra başka bir ürün tavsiye ediyor. Buna nasıl inanılıyor nasıl rağbet gösteriliyor ben anlamış değilim.” Dedi.

Ürünle ilgili güvenilirlik sıkıntısı olduğu gibi ödeme yaparken de güvenlik sıkıntısı olduğuna değinen Ceylan sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kredi kartını veriyorsunuz. Kopyalanma ihtimaliniz var bunlar güvenilir yerler değil. Vatandaşın özellikle kredi kartı ile yaptıkları alışverişlerde çok dikkat etmeleri gerekir. Sosyal medyadan ürün alan insanlardan böyle şeyler de duyuyoruz.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *