ÇİĞ SÜTE YÜZDE 35’LİK ZAM YAPILDI ‘MİLLET SÜT ALAMAZ OLDU’

439

Çiğ süte gelen yüzde 35’lik zammın perakende satışa da yansıyacağını belirten Kütahya Süt Üreticileri Birliği Müdürü Metin Alptekin, vatandaşın zaten süt almakta zorlandığını o yüzden aslında firmaların da bu zammı istemediğini belirtti. Üretim maliyetinin arttığını ifade eden Alptekin, süt ürünlerinde de artış olacağını dile getirdi

Ulusal Süt Konseyi (USK) çiğ süt tavsiye fiyatının, yüzde 35 artırılmasına karar verdi. Çiğ süte gelen zammın ardından Kütahya Süt Üreticileri Birliği Müdürü Metin Alptekin zammın sebebi ve sektöre etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

‘BU ZAMMI ÜRETİCİ İSTEMİYOR’

Çiğ süte yüzde 35 zam gelmesinin ardından Kütahya’daki sütün litre fiyatının belirlenmesi için firmaların bir araya gelerek maliyet hesaplayacağını ifade eden Metin Alptekin, “Bu zammı üretici istemiyor. Millet süt alamıyor. Firmalar da zor durumda kalıyor onlar da satış fiyatını artırmak istemiyor.” İfadelerini kullandı.

Sütü pahalıya ürettikleri için pahalıya satma durumda olduklarının altını çizen Alptekin, işçi maliyetinden tutun diğer finansal maliyetlere bakıldığında zammın gerekliliğinin gözler önüne serildiğini vurguladı. Alptekin, zammın bile üretim maliyetini karşılamadığına değindi.

‘SÜT ÜRÜNLERİNİ DE ETKİLER’

Zammın perakende satışa da hemen yansıyacağını öngören Alptekin, “Diyelim şu an 10 TL’ye süt üreticiden alınıyor tabii ondan devlet vergi de kesiyor. Yüzde 2 stopajından tutun bir sürü şey kesiliyor.” Dedi.

Üreticinin de sütten üretim yapan sanayicilerin de zorluk yaşayacağını dile getiren Alptekin, “Süt 10 TL iken alındığında peynir 200 TL ise yüzde 35 zamdan sonra peynir 250-300 TL olur. Çünkü tüm bunlar maliyet hesabı.” Şeklinde konuştu. Zammın sebebinin maliyet artışı olduğunu yineleyen Alptekin, şu ifadeleri kullandı: “Gübre, akaryakıt zamlandığı zaman maliyet artıyor. Arpa, buğday pahalılaştığında onunla üretilen yem de zamlanıyor. Bunu alan yem fabrikası da zamlı üretim haline geçiyor. Biz de zamlı alıyoruz. Türkiye’de maliyetini asıl artıran elektrik ve yakıttır. Bunlardan vergilileri kaldırmadıktan sonra maliyet artışı devam edecek zamlar kaçınılmaz hale gelecektir.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *