İKİNCİ EL ARAÇ PİYASASINDA DURGUNLUK YAŞANIYOR ‘ŞİMDİ TAM ALIM FIRSATI’

711

İkinci el otomobil fiyatlarının bankaların kredi vermemesi, verilen kredilerin ise yüksek faizli olması nedeniyle düştüğünü açıklayan sektör temsilcileri, düşüşün uzun süreli olmayacağını ve ikinci el araç almak isteyenin elini çabuk tutması gerektiğini belirtti.

Otomobil almak ya da var olan aracını yükseltmek isteyen vatandaşlar ikinci el piyasasını yakından takip ederken; ikinci el otomobilde fiyat düşüşleri devam ediyor. Kütahya’da ikinci el araç alım satımı yapan galericiler sektördeki son durum hakkında GAZETE KIRKÜÇ’e açıklamalarda bulundu.

‘BANKALAR KREDİ VERMİYOR’

Kütahya’da ikinci el otomobil satan işletme sahipleri piyasadaki düşüşü değerlendirerek vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. İkinci el piyasasında yaşanan düşüşün sebebini faizlerin artması ve bankaların kredi vermemesi olarak açıklayan Mas Otomotiv İşletme Sahibi Ali Yıldız, bu sebeple piyasada inanılmaz bir durgunluk olduğuna değindi. Yıldız, şu anda otomobilin yatırım aracı olarak görülmekten çıktığını ifade etti. Sıfır aracı bayiden alıp galerilere veya şahıslara sıfır fiyatından daha yüksek satanların piyasaya sıkıntı verdiğini ifade eden Yıldız, Ticaret Bakanlığının bu kapsamda yaptığı denetimleri kesinlikle doğru ve haklı bulduğunu, denetimlerin ardından piyasanın biraz daha açıldığını da belirtti.

‘KURBAN PAZARLIĞI YAPAR GİBİ PAZARLIK YAPIN’

İkinci el aracın yatırım aracı olmaktan çıkması gerektiğini ifade eden Koçyiğit Otomotiv İşletme Sahibi Osman Koçyiğit, “Şu an durum buna geldi.” Dedi. İkinci el araç piyasasının gerilediğini ve fiyatların  düştüğünü belirten Koçyiğit, “Bu hava bir süre daha devam edecek. İnsanlara kredi çıkmadığı sürece de değişmeyecek. Şu an araç sahibi olmak için kesinlikle en mantıklı dönem. Böyle bir fırsat bir daha denk gelmez. Şimdi tam bir alım fırsatı. İnsanlar gitsinler galericilerle kurban pazarlığı yapar gibi pazarlık yapsınlar.” İfadelerini kullandı.

‘PARA OLARAK DURACAĞINA

MAL OLARAK DURSUN’

Yılbaşında asgari ücretin artmasıyla her şey gibi araç fiyatlarının da artacağını ifade eden Gezen Otomotiv İşletme Sahibi Süleyman Gezen, fiyatlardaki düşüşün yerini artışa bırakacağını öngördü. Özellikle enflasyonunun olduğu ülkelerde parası olanın elinde para duracağına, mal durmasının her zaman daha iyi olduğunu vurgulayan Gezen, “Bence beklemek her zaman zarar. O yüzden aklında araç almak olan varsa bir an önce alsın.” Şeklinde konuştu.

‘VATANDAŞ PARASINI FAİZE KOYUYOR’

Bankaların kredi vermediğini, bir ihtimal verilen kredilerin ise çok yüksek oranlı olduğunu belirten Mas Otomotiv İşletme Sahibi Ali Yıldız, piyasada bundan kaynaklı bir sıkıntı söz konusu olduğunu ifade etti. Bayilerin de bu sebeple kampanya yaptığını dile getiren Ali Yıldız, “Çünkü insanlar bayilere de gitmiyor. Faizler inanılmaz yüksek buna rağmen bankalar kredi vermiyor.” Dedi. Yaşanan sorunun ekonomi ile ilgili olduğunu belirten Yıldız, insanların faizler yükseldiği için genelde paralarını faize koyduğunu ifade etti.

PİYASAYI DURDURAN EN ÖNEMLİ SORUN

Vatandaşların dövize daha çok rağbet ettiğini ifade eden yıldız, “Dolar, Euro çok alıyorlar ve bozdurmuyorlar. Borsanın çok etkili olduğunu sanmıyorum. Biz de en önemli şey krediler ve faizler. Bu son faiz artımı ve kredilerin çıkmaması piyasayı durdurdu. En önemli sorun bu. Bu şekilde enflasyonu durdurmaya çalışıyorlar ama bence bu doğru değil.” Şeklinde konuştu. Şu anda vatandaşların durumu ne olursa olsun zaten bankalardan kredi çekemediğini dile getiren Yıldız,  “Vatandaşın yapabileceği tek şey örneğin 500 bin TL’lik bir arabası var, 1 buçuk milyonluk bir araba zaten alamıyor ama yükseltmek istiyorsa biraz daha nakitle çalışması lazım” ifadelerini kullandı.

‘BAHAR AYLARINDA HAREKETLENME BEKLİYORUM’

Piyasadaki durağanlığın yüksek faiz ve kredi sorunu devam ettiği sürece süreceğine değinen Koçyiğit Otomotiv İşletme Sahibi Osman Koçyiğit, “Ancak fiyatların daha fazla düşmesini beklemiyoruz. Belki bir tık daha piyasanın yavaşlığından kaynaklı acil nakit ihtiyacı olanlar arabalarını düşük fiyattan verebilirler. Ama genel itibariyle araç piyasasının düşmesini çok ummuyoruz. Belki Kasım, Aralık ayında biraz daha gevşeyebilir. Yılbaşında yeni model araçlar piyasaya girecek. Artık 2024 model araçlar olacak. Sıfır araçlar da yeniden fiyatlandırılacak. Ben bahar aylarında tekrar bir hareketlenme bekliyorum.” Şeklinde konuştu.

‘BEN DE YENİ ARABAYA BİNECEĞİM PSİKOLOİJİSİ HAKİM’

Tüketim arttığı ve piyasa da para olduğu sürece yine piyasanın yine yükseleceğini ifade eden Koçyiğit,   “Bizim insanımızda yeni arabaya binme, o aldı ben de alacağım psikoloji var. Bu olayda otomobile yoğunlaşmayı doğruyor. Bir yatırım yapmaktan ziyade lüks yaşamayı seviyor insanımız.” Dedi.

‘ARAÇ HER ŞEKİLDE DEĞERLENİR’

Araç satışları gerilese de fiyatlarda büyük bir düşüş olmadığını dile getiren Gezen Otomotiv İşletme Sahibi Süleyman Gezen, ikinci el araç almak isteyenlere de şu tavsiyelerde bulundu: “Yatırım olarak araç hala alınabilir. Şu anda araç almak paranızı enflasyonda tutmak tamamıyla. Araçlarınız her şekilde değer kazanıyor, kazanacak. Bu düşüş uzun sürmez araç fiyatları yine artar. Önümüzde asgari ücret düzenlemesi var yakın zamanda asgari ücret düzenlemesi ile birlikte araçlarda da fiyat artacaktır.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *