YILIN İKİNCİ YARISINDA ENFLASYON DÜŞECEK

409

Enflasyonla mücadelenin kolay bir iş olmadığını çok fazla dinamiği yönetebilmek gerektiğini belirten KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı, Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, “2024’un ikinci yarısında itibaren önemli ölçüde bir düzelmeyi ve aşağı doğru ivmeyi görüyor olacağız.” Dedi.

KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı, Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat, Halk TV ekranlarında yayınlanan “İsmail Küçükkaya ile Yeni Bir Sabah” Programının konuğu oldu. Türkiye’deki enflasyon problemine dikkat çeken Esin Güral Argat, Dünya’nın pandemi ile birlikte hazırlıklı olmadığı, çok olağanüstü bir süreçten geçtiğini belirtti. Tüm tedarik zincirinin kırıldığını ifade eden Güral Argat, “Bunun neticesinde de hayatın devam etmesi gerekiyordu. 2 yıllık bir sürecin sonunda tüm dünyada olduğu Türkiye’de de muazzam bir enflasyon problemi ile karşı karşıya kaldık.” Dedi. Rasyonel ekonomi politikaları ile bunun üstesinden de gelineceğini vurgulayan Güral Argat, “Batı burada önemli bir yol kat etti. Biz de rasyonel ekonomi politikalarına dönüşle birlikte burada yol kat ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Kat edilen yolun önümüzdeki günlerde daha da hissedilir olacağını müjdeleyen Güral Argat, “Özellikle bu yılda içerisinde 2024’un ikinci yarısında itibaren önemli ölçüde bir düzelmeyi ve aşağı doğru ivmeyi görüyor olacağız. Zaten ekonomi yönetimi de bunu işaret ediyor, sahada da bunu görüyoruz.” Dedi. Hayat pahalılığı aynı zamanda artan maliyetler anlamına geldiğine değinen Güral Argat, enflasyonun iş dünyasını da ilgilendiren ayağında artan maliyetlerle birlikte özellikle ihracat pazarlarında önemli sorunlarla karşılaşıldığını ifade etti.

‘ÜSTESİNDEN GELDİĞİMİZDE

TÜRKİYE’NİN ÖNÜ ÇOK AÇIK’

Enflasyonla mücadelenin kolay bir iş olmadığını ifade eden Güral Argat, çok fazla dinamiği yönetebilmek gerektiğini belirtti. İhracatta pazar kayıpları söz konusu olduğuna değinen Güral Argat, “Raftan bir kere çıktığınızda rafa tekrar dönmek çok zor ve çok pahalı. Ancak şunu hep birlikte bilelim bu bir dönem. Bu dönem içerisinde hep birlikte belli zorlukları yaşayacağız. Bunu toplumun belli paydaşları daha az yaşıyor olmayacak. Ama günün sonunda enflasyonun üstesinden gelindiğinde ben Türkiye’nin önünün gerçekten çok açık olduğunu görüyorum. Türkiye’nin yetkinliği çok yüksek. İhracatta katma değeri yüksek ürünlere yönelme arzusuna değinen Güral Argat, ülke olarak bunu yapmak zorunda olduğumuzu; bunun neticesinde daha müreffeh ve daha rahat bir ülkeye kavuşacağımızı belirtti.

‘EN AZ SU TÜKETİMİ İLE ÜRETİYORUZ’

Günümüzün şirketlerinin sürdürülebilirlik ve dijital dönüşüm kavramlarının iş modellerinin içine almadıkça rekabette ayrıştırıcı unsurları kaybedeceğine dikkat çeken Güral Argat, “Ben bunu çok önemsiyorum. Dijital dönüşüm verimliliği, sürdürülebilirlik dünyamızı korumayı beraberinde getiriyor. Bu da rekabette pozitif ayrışmayı sağlıyor. Sürdürülebilirlik gelişmelerini takip ettiğinizde bundan sonra finansmana erişiminiz daha kolay olacak.” Dedi. Gürok Grup olarak 2030 yılına kadar üretimlerinin yüzde 30’unu yenilenebilir kaynaklardan kullanmayı planladıklarının altını çizen Güral Argat, şu ifadeleri kullandı: “Bununla birlikte kullandığımız tüketimde her yıl yüzde 1 olmak üzere enerjimizi tüketmeyi planlıyor ve bununla ilgili yatırımlar yapıyoruz. Su kullanımımızı yüzde 15 oranında düşürdük. Dünyada rakiplerimize baktığımızda en az su tüketimi yaparak üretimini devam ettiren markayız.”

TÜRKİYE’NİN İHTİYACI BİRLİKTELİK

Gelecek için dönüşüm programı başlattıklarını ifade eden Güral Argat, “Önümüzdeki dönemde büyük yatırımları konuşamayız. Çünkü ekonominin soğutulmasını bekleyeceğiz, finansmana erişim zor ve pahalı. O yüzden içimize dönüp verimliliğimizi artırmamız gerekiyor. Bunun içinde dijital dönüşüm en önemli konu. Bu aynı zamanda kültürel bir dönüşüm mesela sürdürülebilirliği bir kültür haline getirmemiz lazım. Yapay zeka ve analitik ekibi kurduk. Bu süreçte tüm iş tecrübemizi yeniden gözden geçirdik. İçinde bulduğumuz sektörlerde dijital çözümlerimizi daha fazla geliştirmeye odaklandık. Dijital dönüşüm ve sürdürülebilirliğe önemli yatırımlar yapıyoruz. Ancak iş dünyamız bunu kendi başına yapamaz bunun bir seferberlik politikası haline gelmesi lazım. Nasıl ki Ar-Ge merkezleri teşvik edildi, merkezi politikalarla ve önemli adımlar atıldı. Bu dijital dönüşüm ve sürdürülebilirlik için de uygulanmaya başlamalı. Teşvik edilmesi gerekiyor. Dedi. Güral Argat, Türkiye’nin ihtiyacını, hep birlikte çok çalışmak ve hep birlikte, ele ele, geleceğe, ortak hedefe doğru yürümek olarak açıkladı.

ENGİN SAĞLAM




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *